Vestfálské království

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vestfálské království
Royaume de Ouestphalie
Königreich Westphalen
18071813
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Motto Character und Aufrichtigkeit
Geografie
Mapa
Vestfálské království v roce 1812
Obyvatelstvo
Státní útvar
Vestfálský frank
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Brunšvicko-lüneburské kurfiřtství Brunšvicko-lüneburské kurfiřtství
Hesensko-Kasselsko Hesensko-Kasselsko
Brunšvicko-wolfenbüttelské knížectví Brunšvicko-wolfenbüttelské knížectví
Magdeburské vévodství Magdeburské vévodství
Brémsko-verdenské vévodství Brémsko-verdenské vévodství
Následující
Hannoverské království Hannoverské království
Hesensko-Kasselsko Hesensko-Kasselsko
Pruské království Pruské království
Brunšvicko-wolfenbüttelské knížectví Brunšvicko-wolfenbüttelské knížectví

Vestfálské království (francouzsky Royaume de Ouestphalie, německy Königreich Westphalen) byl historický stát, který existoval v letech 1807 až 1813 na území dnešního Německa. Formálně nezávislý suverénní stát byl ve skutečnosti vazalem Francouzského císařství, ovládaný bratrem francouzského císaře Napoleona I. Jérômem. Království bylo pojmenováno po regionu Vestfálsko, ačkoliv jen malá část aktuálně ležela v této oblasti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vestfálské království v rámci Rýnského spolku v roce 1812

Vestfálské království bylo vytvořeno v roce 1807 spojením území okupovaných Pruským královstvím (Hannoverské kurfiřtství, Magdeburské vévodství) a některých pruských spojenců (Brunšvicko-Wolfenbüttelsko, Hesensko-Kasselsko) po Tylžském míru. Hlavním městem byla zvolena dosavadní hesenská metropole Kassel a králův dvůr sídlil ve zdejším zámku Wilhelmshöhe, který byl přejmenován na Napoleonshöhe. Království se stalo součástí Rýnského spolku

Z Vestfálska se měl stát Napoleonův "modelový stát". Král Jérôme již 7. prosince 1807, následující den po svém prvním příjezdu do Kasselu, podepsal ústavu, která udělala z království první monarchii v Německu s moderní ústavou. Ústava zaručovala rovnost práv pro všechny obyvatele, rušila robotu, propouštěla nevolníky a zrovnoprávňovala Židy. Byl také zaveden Napoleonův občanský zákoník, metrický systém, zrušeny cechy a uvedena možnost svobodného podnikání. Jediné, co zůstalo při starém, byla omezená možnost svobodného projevu a cenzura.

V roce 1810 muselo Vestfálsko podstoupit své kraje Sever (centrum Stade) a Dolní Labe (centrum Lüneburg) Francii. Navíc muselo poskytovat císařství finanční podporu a vojenské jednotky pro probíhající války. Významné množství mužů ztratilo Vestfálsko během ruského tažení, velké ztráty zaznamenala například vestfálská garda v bitvě u Borodina.

Po porážce a ústupu Napoleona z Ruska nastal vestfálský soumrak. V září 1813 ruští kozáci obklíčili Kassel, porazili zdejší francouzskou posádku a obsadili město. Do 1. října bylo celé království obsazeno ruskými vojsky, avšak již o tři dny později se Jérôme Bonaparte vrátil s francouzskými vojáky a znovu obsadil hlavní město. Kozáci opět oblehli město. Zánik Vestfálska přišel po Napoleonově prohře v bitvě u Lipska z 19. října 1813, kdy Rusové rozpustili království a obnovili status quo z roku 1806.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kingdom of Westphalia na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]