Vedlejší produkty dezinfekce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chloroform - jeden z nejvýznamnějších vedlejších produktů dezinfekce

Vedlejší produkty dezinfekce (zkratka DBPs, z anglického disinfection by-products) je skupina látek vznikajících jako nežádoucí produkt dezinfekce pitné vody, která je většinou poslední fází úpravy vody a jejímž cílem je hygienické zabezpečení dodávané vody. Reakcí dezinfekčního činidla (plynný chlor, oxid chloričitý, ozon...) s látkami obsaženými ve vodě však může docházet ke vzniku velkého množství vedlejších nežádoucích produktů, jejichž nebezpečnost je však řádově nižší než eventuální následky konzumace hygienicky nezabezpečené vody.[1][2] Typickými zástupci je skupina trihalomethanů a halooctových kyselin, které mají prokázaný karcinogenní účinek,[3] ale je jich známo více než 600.

Dezinfekce chlorem[editovat | editovat zdroj]

Dezinfekce plynným chlorem je nejstarší používaná metoda hygienického zabezpečení pitné vody. První vedlejší produkty byly zkoumány počátkem 70. let 20. století. Tyto produkty vznikají reakcí chloru s různými makromolekulárními látkami přirozeně vyskytujícími se v surové vodě, především reakce s huminovými látkami, řasami nebo sinicemi.[1][4] Chloroform se může také vyskytovat v bazénech (ve vodě i ve vzduchu, který tím získává klasický pach), kdy vzniká reakcí močoviny s chlorem.

Vedlejší produkty[editovat | editovat zdroj]

Dezinfekce oxidem chloričitým[editovat | editovat zdroj]

Chlorečnanový ion

Při použití oxidu chloričitého jako dezinfekčního činidla nedochází ke vzniku široké škály organických látek, ale ke vzniku anorganických chloritanů a chlorečnanů. Ty však nevznikají reakcí s prekurzory, ale při reakcích různých chlorovaných sloučenin mezi sebou.

Vedlejší produkty[editovat | editovat zdroj]

Dezinfekce ozonem[editovat | editovat zdroj]

Dezinfekce pitné vody plynným ozonem produkuje velkou škálu polárních organických sloučenin, jako například aldehydů, které vznikají rozštěpením z fulvinových a huminových kyselin. Mimoto může docházet ke vzniku krátkodobých peroxidů jako meziproduktů ozonizace.

Vedlejší produkty[editovat | editovat zdroj]

Dezinfekce UV zářením[editovat | editovat zdroj]

Při aplikaci UV záření jako dezinfekčního prostředku nevznikají halogenované vedlejší produkty, ale produkty vzniklé rozštěpením v vodě nacházejících se anorganických i organických látek.

Vedlejší produkty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Disinfection by-product na anglické Wikipedii.

  1. a b Možná rizika plynoucí z dezinfekce pitné vody. TZB-info [online]. [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. 
  2. Vedlejší produkty chlorace vody - Pražské vodovody a kanalizace, a.s.. www.pvk.cz [online]. [cit. 2020-12-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-09-27. 
  3. Léčiva či pesticidy v pitné vodě lidem neškodí. Riziko číhá v dezinfekci, říká expert. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-11-21 [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. 
  4. Disinfection byproducts. www.lenntech.com [online]. [cit. 2020-12-19]. Dostupné online. 
  5. V ALS nově nabízíme stanovení halooctových kyselin v pitných vodách | Aktuálně | ALS Czech Republic. www.alsglobal.cz [online]. [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. 
  6. VO-DA.CZ, Portál. Dezinfekce chlorem a jeho sloučeninami. vo-da.cz [online]. 2014-11-25 [cit. 2020-12-18]. Dostupné online.