Vasilij Tugarinov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vasilij Tugarinov
Narození29. prosince 1898
Úmrtí8. března 1978
Alma materFaculty of Social Sciences of Moscow State University
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vasilij Petrovič Tugarinov (rusky Василий Петрович Тугаринов; 29. prosince 1898 ve vesnici Berezovec v Tverské oblasti8. března 1978) byl sovětský filosof, vysokoškolský pedagog, doktor filosofických věd, profesor Petrohradské státní univerzity.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Univerzitní studia zahájil na přírodovědecké fakultě Moskevské univerzity, ale brzy je musel přerušit. Ruské občanské války a bojů proti bělogvardějcům a intervenci se zúčastnil jako příslušník Rudé armády. Studia dokončil v roce 1925 v oboru historie a filosofie. Ve třicátých letech působil jako vysokoškolský učitel filosofie a jako ideologický pracovník strany. V roce 1951 ho vysílá Ústřední výbor KSSS na Petrohradskou univerzitu do funkce děkana filosofické fakulty a vedoucího katedry dialektického a historického materialismu. Výstavbě a rozvoji této fakulty se pak věnoval až do konce života.[1]

Jako učitel byl Tugarinov na fakultě velice oblíben.[2] Také mnozí českoslovenští filosofové, kteří absolvovali Petrohradskou univerzitu, na něho vděčně vzpomínají.[1]:s.181

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Tugarinov vytvořil rozsáhlé filosofické dílo a byl autorem více než 140 prací.[1]:s.182 Jeho posledním dílem byla knižní monografie Příroda, civilizace, člověk,[1]:s.181 která byla přeložena do češtiny.

Překlady do češtiny

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Тугаринов, Василий Петрович na ruské Wikipedii.

  1. a b c d MUŽÍK, Josef. Praha: Panorama (nakladatelství), 1981. Kapitola "O světovém nazoru V. P. Tugarinova", s. 181–191. 
  2. (rusky) Гордиенко Н. С. Памяти В. П. Тугаринова // Тугариновские чтения. Материалы научной сессии. Серия «Мыслители», выпуск 1. СПб.: Санкт-Петербургское философское общество, 2000. — С. 21-22.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Vasilij Tugarinov