V. Volodarskij

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V. Volodarskij
Rodné jménoМоисей Маркович Гольдштейн
Narození11. prosince 1891
Staryj Ostropol
Úmrtí20. června 1918 (ve věku 26 let)
Petrohrad
Příčina úmrtípokus o vraždu
Místo pohřbeníField of Mars
Povolánípolitik
Politické stranyBund
Komunistická strana Sovětského svazu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V. Volodarskij (rusky В. Володарский, narozen jako Moisej Markovič Goldštejn (Моисей Маркович Гольдштейн); 11. prosince 1891, Ostropol20. června 1918, Petrohrad), byl ruský revolucionář a politik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vladimir Volodarskij se narodil v Ostropolu v židovské rodině. Za revoluce v roce 1905 působil v Litvě, Polsku a Rusku. Po porážce revoluce se Volodarskij připojil k menševikům.

V roce 1911 byl deportován do Archangelsku, roku 1913 však byl amnestován a emigroval do Spojených států. Během první světové války se Volodarskij začal menševikům vzdalovat. V roce 1916 začal přispívat do novin Novyj Mir.

V roce 1917 se Volodarskij vrátil do Ruska, připojil se k Mežrajoncům a byl zvolen do Petrohradského sovětu. V srpnu téhož roku se připojil k bolševikům.

Volodarskij nebyl spolu s Grigorijem Zinověvem a Lvem Kameněvem velkým zastáncem říjnové revoluce. I přesto se však Volodarskému podařilo získat kontrolu nad některými novinami.

Volodarskij byl dne 20. června 1918 zastřelen Grigorijem Semjonovem, členem strany Eserů, během cesty do Petrohradského sovětu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vladimir Volodarsky na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]