Věra Waldesová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věra Waldesová
Legitimace Věry Waldesové během druhé světové války ve Francii
Legitimace Věry Waldesové během druhé světové války ve Francii
Narození3. června 1914
Drážďany
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Úmrtí24. listopadu 1995 (ve věku 81 let)
Yverdon-les-Bains
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Alma materUniverzita Heidelberg
Povoláníodbojářka
ChoťOtakar Hromádko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věra Waldesová, později Hromádková, (*3. června 1914 Drážďany - 24. listopadu 1995, Yverdon-les-Bains, Švýcarsko) byla česká bioložka a účastnice protinacistického odboje v Paříži během druhé světové války.

Život a působení[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v roce 1914 v Drážďanech do bohaté židovské rodiny českého továrníka Zikmunda Waldese, který řídil zahraniční obchod továrny Waldes a spol. (Koh-i-noor Waldes). Rodině se během studií na universitě v Heidelbergu odcizila kvůli svým sympatiím k marxismu. Brzy po nástupu Hitlera k moci v roce 1933 uprchla celá rodina z Německa do Prahy, kde Věra pokračovala ve svých studiích biologie na Německé univerzitě. Kvůli svým aktivitám v protihenleinovském hnutí musela po Mnichovu ČSR opustit.

I přes nebezpečí, které ji hrozilo, odmítla emigrovat s rodinou do Spojených států, uprchla do Francie a na universitě v Montpellier studovala mořskou biologii. Po obsazení Francie odjela do Paříže a zapojila se do aktivit československé protinacistické skupiny. Později se stala členkou vedení této skupiny a od roku 1941 také členkou partyzánského útvaru FTP-MOI. Účastnila se diverzních akcí proti strategickým cílům německých jednotek a francouzské policie. Na konci války byla francouzskou vládou povýšena do hodnosti poručíka a oceněna vojenským válečným vyznamenáním.

Během konspirační akce v Paříži, při které pomáhala utéci československým občanům transportovaným z koncentračního tábora do Německa, se seznámila se svým pozdějším mužem, interbrigadistou Otakarem Hromádkem. V červenci 1945 se spolu vrátili do Československa, kde se Hromádko v 50. letech stal obětí stranických čistek. Po sovětské invazi do Československa v roce 1968 manželé emigrovali do Švýcarska, kde Věra Hromádková v roce 1995 zemřela. 

Po Sametové revoluci v roce 1989 se její potomci pokusili získat zpět její část rodinného majetku v České republice.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Věra Waldes na anglické Wikipedii.

  1. Reportéři ČT: Soudy potvrdily nárok restituentky na polovinu podniku Koh-i-noor. Česká televize [online]. 2010-02-04 [cit. 2016-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]