Thomas Kaufmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
prof. Thomas Kaufmann
Narození29. března 1962 (62 let)
Cuxhaven
Povolánícírkevní historik, teolog, vysokoškolský učitel a profesor
ZaměstnavateléMnichovská univerzita
Univerzita v Göttingenu
OceněníBerlin-Brandenburg Academy Award (1998)
Nábož. vyznáníluteránství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thomas Kaufmann (* 29. března 1962, Cuxhaven) je německý protestantský teolog a církevní historik zaměřující se na reformaci a raný novověk.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě v Cuxhavenu v roce 1981 studoval v letech 1981 až 1987 protestantskou teologii v Münsteru, Tübingenu a Göttingenu. V roce 1987 složil svou první teologickou zkoušku v Hannoveru. V letech 1988 až 1989 byl asistentem (repetentem) regionální církve na Evangelické teologické fakultě v Göttingenu a tamtéž byl v letech 1989 až 1993 výzkumným spolupracovníkem Bernda Moellera. V roce 1990 zde získal doktorát prací Eucharistická teologie štrasburských reformátorů do roku 1528.[1] V letech 1993 až 1994 byl Kaufmann vědeckým asistentem na Evangelické teologické fakultě v Göttingenu, kde byl roku 1994 habilitován v oboru církevní dějiny.

V roce 1996 se stal profesorem církevních dějin na Mnichovské univerzitě. V roce 2000 nastoupil po Berndu Moellerovi na místo profesora církevních dějin na univerzitě v Göttingenu. V akademickém roce 2000/01 pracoval také ve vedoucí pozici na École pratique des hautes études, kde v akademickém roce zastával též pozici děkana teologické fakulty. Odmítl jmenování profesorem církevních dějin na univerzitě v Basileji (2005) a na univerzitě v Erlangenu (2011).

Je řádným členem Akademie věd v Göttingenu. V letech 2012 až 2016 byl jejím prvním viceprezidentem a předsedou filologicko-historické třídy. Od roku 2011 je předsedou Spolku pro dějiny reformace (Vereins für Reformationsgeschichte). Dne 5 května 2016 Kaufmann převzal úřad opata kláštera Bursfelde od Joachima Ringlebena, který zastává profesor teologie z Göttingenu.

Zaměření výzkumu[editovat | editovat zdroj]

Thomas Kaufmann během diskuse se studenty na semináři historie knihy v Oxfordu, 2017

Ve výzkumu se zaměřuje na dějiny církve, teologii a křesťanství v době reformace a raného novověku. Kaufmann publikoval biografii Martina Luthera, historii reformace v Německu s názvem Vykoupení a zatracení, která byla v roce 2017 několik týdnů na seznamu bestsellerů týdeníku Spiegel. Během dekády reformace (2008–2017) Kaufmann kriticky komentoval chod evangelické církve v Německu (EKD) a naléhal na to, co považoval za vhodné historické klasifikace. Zapojil se do intenzivní debaty s Volkerem Leppinem o hodnocení Luthera. Je vyhledávaným komentátorem pro veřejnoprávní média a četné noviny a časopisy.

Zvláštní pozornost Kaufmann věnuje výzkumu vztahu mezi křesťanstvím, judaismem a islámem v raném novověku. O Lutherově vztahu k Židům vydal široce uznávané knihy, které byly přeloženy do několika evropských jazyků.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

13. ledna 2017 byl Kaufmann jmenován čestným doktorem teologie na Det teologiske Menighetsfakultet, norské teologické škole v Oslu. Za svůj výzkum v oblasti dějin reformace obdržel cenu Univerzity v Oslu. Především ve Skandinávii se velké pozornosti dostalo Kaufmannově pojetí interpretace luterské konfesní kultury. V září 2017 také obdržel čestný doktorát z filozofie na Univerzitě of Oslu . Třídílný seriál „Terra X“ „Velký začátek – 500 let reformace“, který doprovázel jako technický poradce a který byl vysílán během Lutherova roku, byl v roce 2018 oceněn cenou Německé televize v kategorii „Nejlepší infotainment“ kategorie. Za rok 2020 Kaufmann obdržel cenu Gottfrieda Wilhelma Leibnize a ve stejném roce byl zvolen zahraničním členem Britské akademie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Thomas Kaufmann (Kirchenhistoriker) na německé Wikipedii.

  1. Vgl. dazu die Besprechung von Peter Opitz in: Zwingliana 21, 1994, S. 195–196 (online).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]