Svatý Kryštof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Kryštof
Osobní údaje
Datum narození3. století
Místo narozeníKanaán
Datum úmrtí251
Místo úmrtíMalá Asie
Příčina úmrtípoprava stětím
Svatořečení
Svátek25. července
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni
Patronpoutníků, řidičů, lidí na cestách
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Kryštof (? - 250?) je svatý, mučedník a jeden ze čtrnácti sv. pomocníků. Je uctívaný římskokatolickou a pravoslavnou církví. Církevní svátek se slaví 25. července, v občanském kalendáři se Kryštofův svátek slaví 18. září.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Svatý Kryštof s psí hlavou (kynokefalos), řecká ikona, Atény 1685

Legend o sv. Kryštofovi je několik. Liší se svým pojetím ve východní církvi a v církvi západní. Nejznámější z nich je příběh o muži jménem Reprobus. Byl to muž obrovité postavy, který chtěl sloužit pouze největšímu z králů. Když zjistil, že se jeho král bojí ďábla, dal se do služeb ďábla. Shledal, že se ďábel bojí znamení bílého kříže. Od jednoho poutníka se dozvěděl, že Ježíš Kristus je ten, koho se ďábel bojí. Reprobus mu chtěl sloužit. Poutník mu řekl, že bude Kristu sloužit tím, že bude přepravovat pocestné přes rozvodněnou řeku. Jednou přenášel přes řeku dítě. Dítě bylo stále těžší a těžší. Obr se tomu velice divil a požádal dítě o vysvětlení. Dítě mu řeklo, že je Ježíš Kristus, král, kterého hledal. Nesl spolu s ním na ramenou všechnu tíhu světa. Obr mu nevěřil a požádal dítě o zázrak. Obrova mohutná hůl, o kterou se opíral při přenášení lidí přes řeku, se zazelenala a později se na ní objevily květy a plody. Ježíš obra pokřtil a dal mu jméno Christophorus, což v řečtině znamená Ten, kdo nosí Krista.

Ikonografie[editovat | editovat zdroj]

Sv. Kryštof na aversu dukátu Petra Voka z Rožmberka z mincovny Złoty Stok (1594)
  • Kryštof je zobrazován jako silný bosý muž s plnovousem a ve vlajícím krátkém plášti (chlamydě), se dvěma atributy: na rameni nese oblečené dítě Ježíše, které často drží říšské jablko a žehná. Jako druhý atribut Kryštof drží nebo se opírá o mohutnou hůl, která může mít formu stromu s kořeny nebo jen se zelenou korunou. Stojí nebo se brodí ve vodě, v níž bývají vyobrazeni vodní živočichové, nejčastěji ryba a rak. Na nástěnných malbách ve středověkých chrámech bývá vyobrazen v nadživotní až pětimetrové výšce, často proti vchodu nebo na vnější stěně.
  • Kynokefalos, tj. muž se psí hlavou, se objevuje v koptském umění a na ikonách dalších ortodoxních církví. Jeho původ bývá spatřován v přenosu starověkého egyptského boha Anupa (Anúbise).[1]

Patron[editovat | editovat zdroj]

Svatý Kryštof je patronem poutníků, řidičů, cestujících, horníků a ochráncem horských cest. Je také patronem leteckých záchranářů.[2] V Česku je volacím znakem vrtulníků letecké záchranné služby kombinace jména Kryštof a čísla.[3] Tento volací znak je používán také v některých dalších evropských zemích – na Slovensku Krištof, v Německu Christoph, v Rakousku Christophorus. Svatý Kryštof je také přímluvcem od nenadálé smrti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lexikon der christlichen Ikonographie. Díl 5, Wolfgang Braunfels (editor). Herder: Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 495-505
  2. Sv. Kryštof patron LZS [online]. Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje [cit. 2012-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-09. 
  3. NOVÝ, Petr. Letecká záchranná služba [online]. Novinky.cz [cit. 2012-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-08. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lexikon der christlichen Ikonographie. Díl 5, Wolfgang Braunfels (editor). Herder: Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 495-505.
  • CHLUMSKÝ, Jan. Vzory křesťanského života. Třebíč: ARCA JIMFA, 1991. 184 s. ISBN 80-900280-6-3. S. 112. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]