Světlo pro svět – Light for the World

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SVĚTLO PRO SVĚT – Light for the World, o. s.
Motto"Darujte zrak, dárek na celý život."
Vzniksrpen 2007
Právní formaspolek
SídloPraha
Působnostprevence a léčba slepoty a systémová podpora lidí s postižením v rozvojových zemích
Klíčové osobyprof. MUDr. Martin Filipec, CSc., Richard Schinko
Mateřská organizaceLight for the world
PřidruženíLicht für die Welt Rakousko, Light for the World Belgie, Světlo pro svět Česko, Light for the World Nizozemsko
Oficiální webwww.svetloprosvet.cz
Datová schránkainpmtci
IČO22667202 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Světlo pro svět – Light for the World, o. s. je česká nevládní nezisková organizace, která se zaměřuje na prevenci a léčbu slepoty a na systémovou podporu osob s postižením v rozvojových zemích. Spolek byl založen v srpnu 2007 jako sesterská organizace nevládních neziskových organizací ze sítě Light for the World.

Zakladatelem a emeritním členem představenstva je oční lékař prof. MUDr. Martin Filipec CSc, předsedou představenstva je Jaroslav Žahourek. Výkonným ředitelem spolku je Richard Schinko.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Základním posláním organizace je pomoc nevidomým a osobám se zrakovým postižením v rozvojových zemích, především v Africe.

Projekty se zaměřují na léčbu slepoty prostřednictvím operací šedého zákalu, prevence trachomu a léčení jeho následků, dále také na rehabilitace dětí s postižením a jejich začleňování do společnosti. Organizace se snaží o rozvoj a dodržování práv osob s postižením a zvyšování povědomí o této problematice.

Postižení a chudoba[editovat | editovat zdroj]

Žít s postižením v nejchudších zemích světa znamená patřit mezi nejchudší obyvatele naší planety. Hlavními příčinami oslepnutí v rozvojovém světě jsou šedý zákal (katarakta), zelený zákal (glaukom) a s věkem související makulární degenerace. Dále je to trachom (egyptská oční nemoc), tzv. říční slepota a avitaminóza (zejména nedostatek vitaminu A u dětí) a různé choroby v kombinaci s nedostatečnou lékařskou péčí.

Šedý zákal lze odstranit relativně jednoduchou operací, trvající přibližně 20 minut. Při zákroku se zkalená čočka vyjme z oka a nahradí se čočkou umělou. Zrak se zpravidla bezprostředně po operaci zcela navrátí.
Trachom je infekční onemocnění, při kterém se víčko otočí dovnitř oka a řasy tak škrábou rohovku. Tomuto onemocnění lze předejít preventivním užíváním antibiotik. V pokročilém stádiu je možné trachom operovat, aby se ulevilo bolesti, nicméně zrak se člověku již nevrátí.

Chudoba, spolu s omezeným přístupem k lékařské péči, pitné vodě, vzdělání a informacím o hygieně způsobuje v rozvojových zemích častější výskyt lidí s různými druhy fyzických či mentálních postižení. Tito lidé zpravidla patří mezi ty nejchudší a navíc leckdy bývají ostrakizováni, takže pak žijí nejen v naprosté chudobě, ale také na naprostém společenském dně.

Zdroj: WHO[1]

Postižení v rozvojových zemích nejčastěji vzniká v důsledku:

  • nedostatku čisté vody a špatné hygieny,
  • podvýživy,
  • nedostupné lékařské péči,
  • nedostatku informací o možnostech předcházení či léčení nemocí vedoucích k postižení,
  • přírodních katastrof a ozbrojených konfliktů.

Celosvětová fakta o zrakovém postižení[editovat | editovat zdroj]

  • na světě je více než jedna miliarda osob se zdravotním postižením
  • 43 milionů osob je slepých
  • přibližně 90 % osob se zrakovým postižením žije v rozvojových zemích
  • v 80 % případů je možné zrakové postižení vyléčit nebo mu předejít
  • každou minutu na světě oslepne jedno dítě – 500 000 dětí každý rok[2]

Podporované projekty[editovat | editovat zdroj]

SVĚTLO PRO SVĚT v současné době podporuje projekty v několika afrických rozvojových zemích, například v Mosambiku, Etiopii, Rwandě a Burkině Faso. Podpora probíhá prostřednictvím místních partnerů a směřuje v prvé řadě očním klinikám, kde se tak zajišťuje kvalitní a trvalá péče o zrak.

V Etiopii žije 1,2 milionů nevidomých lidí a cca každý šestý Etiopan trpí očním onemocněním. Nejčastěji se jedná o šedý zákal a trachom. V Etiopii je trachomem infikováno 9 milionů dětí. Vzniku tohoto onemocnění je možné poměrně jednoduše předcházet zlepšením hygienických podmínek a preventivním podáním léčiv. V pokročilejších stadiích nemoci je třeba pravidelně podávat antibiotika nebo provádět operace.

V Africe obecně postihuje slepota 1,2 % populace. Ve Rwandě existuje pouze sedm zdravotnických zařízení poskytujících oční péči a z celkového počtu 11 očních lékařů na zemi jich většina působí v hlavním městě Kigali. Světlo pro svět podporuje oční kliniku v Kabgayi, kde se provádí 85 % všech oční operací a 65 % očních vyšetření v zemi. Zároveň se jedná o jediné oftalmologické zařízení v zemi, které disponuje zařízením pro operace dětí.

Od roku 2011 podporuje Světlo pro svět oční kliniky v Nouně a v Zorghu, v západoafrické Burkině Faso. Kliniky se nacházejí v regionech s nejhorším přístupem k službám v zemi.

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Light for the World úzce spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Mezinárodní agenturou pro prevenci slepoty (International Agency for the Prevention of Blindness – IAPB), International Disability and Development Consortium (spojení nevládních organizací v oblasti rozvojové spolupráce a podpory zdravotně postižených osob) a dalšími nevládními organizacemi i vládami jednotlivých států.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.who.int/blindness/causes/en/ Archivováno 5. 6. 2015 na Wayback Machine. World Health Organization: Causes of blindness and visual impairment
  2. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/index.html World Health Organization: Visual impairment and blindness

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]