Trachom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
trachom
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trachom (z starořeckého „hrubé oko“) je infekční onemocnění oka a nejčastější[1] světová příčina infekčního oslepnutí. Celosvětově trpí 84 milionů lidí aktivní infekcí a přibližně 8 milionů má v důsledku tohoto onemocnění poškozený zrak.

Příčiny[editovat | editovat zdroj]

Trachom je způsobován bakterií Chlamydia trachomatis a přenáší se přímým kontaktem se sekrety oka, nosu a krku postižených osob nebo kontaminovanými předměty, například ručníky nebo žínkami, které přišly do kontaktu s těmito sekrety. Nemoc mohou mechanicky přenášet také mouchy. Neléčené, opakované infekce trachomem vedou k entropiu (vychlípení víček) – bolestivé formě trvalé slepoty, kdy jsou víčka otočena dovnitř, takže řasy škrábou rohovku. Děti jsou k této infekci náchylnější, protože mají tendenci se snadno zašpinit, nicméně oslepnutí nebo vážnější příznaky se obvykle před dospělostí neobjevují.

Oslepující endemický trachom se vyskytuje v oblastech se špatnou úrovní osobní a rodinné hygieny. S rozšířením trachomu je nepřímo spjato mnoho faktorů, například nedostatek vody, absence toalet nebo latrín, obecná chudoba, mouchy, těsná blízkost dobytka, shromažďování lidí atd.[2][3]. Ovšem konečnou běžnou cestou přenosu jsou špinavé obličeje u dětí, které napomáhají častému přenosu oční infekce z jednoho dítěte na jiné. Nejčastěji dochází k přenosu v rámci rodiny[2].

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trachoma na anglické Wikipedii.

  1. About Neglected Tropical Diseases (NTDs). gnntdc.sabin.org [online]. [cit. 2009-09-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-15. 
  2. a b Taylor, Hugh. Trachoma: A Blinding Scourge from the Bronze Age to the Twenty-first Century. [s.l.]: Centre for Eye Research Australia, 2008. ISBN 0-9757695-9-6. 
  3. Wright HR, Turner A, Taylor HR. Trachoma. Lancet. June 2008, roč. 371, čís. 9628, s. 1945–54. Dostupné online. DOI 10.1016/S0140-6736(08)60836-3. PMID 18539226. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.