Staré nádraží (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlak na nádraží v roce 1937.

Staré nádraží se nacházelo v Novém Sadu v místní části Liman, na dnešní adrese Vojvođanska 5. V současné době je původní staniční budova využívána jako budova pošty.[1]

Budova pochází z roku 1882 a byla vystavěna pro potřeby trati Subotica–Bělehrad. Vznikla podle projektu nejmenovaného architekta, s prvky typickými pro tehdejší rakousko-uherská nádraží. Provoz nádraží byl zahájen nicméně až v na jaře 1883.[2] Od roku 1901 bylo obsluhováno koňskou tramvají a později i tramvají elektrickou.

Nádraží bylo umístěno několik kilometrů od tehdejšího centra, nová spojnice středu města a nádraží vedla přes náměstí Trg Mladenaca[3] a dnešní ulici Železnička. V první polovině 20. století bylo modernizováno,[zdroj?] původní fasáda dostala funkcionalistický ráz.

Během druhé světové války, v roce 1941, došlo po okupaci města v blízkosti nádraží k řadě přestřelek a poprav místního obyvatelstva ze strany okupační maďarské správy.[4]

Nádraží bylo zrušeno v roce 1958 souvislosti s přestavbou místního železničního uzlu a přemístění nádraží o 2,5 km severněji na okraji Bulevaru Oslobođenja.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu vasutallomások.hu (maďarsky)
  2. Článek na portálu novosti.rs (srbsky)
  3. SRBULOVIĆ, Đorđe. Istorija Novog Sada. Novi Sad: Prometej S. 120. (srbština) 
  4. ČOBANSKI, Mila; GOLUBOVIĆ, Zvonimir; KUMANOV, Živan. Novi Sad u ratu i revoluciji. Novi Sad: INSTITUT ZA IZUČAVANJE ISTORIJE VOJVODINE, 1976. 756 s. S. 294. (srbochorvatština)