Stara Białka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Stará Bělka)
Stara Białka
Stara Białka
Stara Białka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška520 m n. m.
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíDolnoslezské
OkresKamienna Góra
GminaLubawka
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel212 (2011[1])
Etnické složeníPoláci
Náboženské složenířímští katolíci
Správa
Telefonní předvolba(+48) 75
Označení vozidelDKA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stara Białka (do roku 1945 německy Alt Weißbach, či Altweißbach, česky též Stará Bělka) je vesnicegmině Lubawkaokrese Kamienna Góra Dolnoslezského vojvodstvíPolsku.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Obec se nachází ve zvlněné krajině podhůří Krkonoš přibližně 7 km od hraničního přechodu Královec/Lubawka a 11 km od města Kamienna Góra. Sousední obce jsou Pisarzowice na sever, Janiszów (něm. Johnsdorf) a Przedwojów (Reichhennersdorf) na severovýchod, Krzeszów (česky Křesobor) na východ, Jawiszów (Kleinhennersdorf) na jihovýchod, Paprotki (Städtisch Hartau) na jih, Miszkowice a Jarkowice (Hermsdorf) jihozápadně a Szarocin na severozápad.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Stara Białka je poprvé písemně zmiňována v roce 1305 jako Wysbach a později též jako Wiesenbach. Územně náleželo do Javorského vévodství, se kterým se roku 1392 stala součástí území Českého království. Po první slezské válce roku 1742 společně se Slezskem připadla Prusku. Po novém rozdělení Pruska v roce 1815 se stalo součástí Slezské provincie a od roku 1816 přičleněno k Zemskému okresu Landeshut, kde setrval až do roku 1945. Es bildete eine eigene Landgemeinde a patřil do roku 1874 společně s Johnsdorfem (Janiszów), Nieder Blasdorfem (Błażejów) a krajem Nieder Blasdorf k okresu Blasdorf b. Liebau i. Schles. V roce 1939 ve vsi žilo 370 obyvatel.

Po druhé světové válce v roce 1945 připadla ves Weißbach, společně s téměř celým Slezskem Polsku v nových hranicích a dostala polský název Stara Białka, který je překladem německého názvu. Původní německé obyvatelstvo bylo nuceně vysídleno a částečně nahrazeno nově vysídlenými z oblastí východního Polska, zvaného Kresy, které zabral Sovětský svaz.

V letech 1975–1998 Stara Białka administrativně spadala do Jelenohorského vojvodství.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází římskokatolický filiální kostel sv. Matouše, který je zapsán na seznamu kulturních památek Národního institutu kulturního dědictví (NID)[2]. Kostel spadá pod duchovní správu římskokatolické farnosti při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Lubawce. Byl vystavěn v renesančním slohu v letech 16061609 a roku 1884 byl zrestaurován.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GUS: Ludność - struktura według ekonomicznych grup wieku. Stan w dniu 31.03.2011 r.
  2. Rejestr zabytków nieruchomych woj. dolnośląskiego. Narodowy Instytut Dziedzictwa. [dostęp 28 sierpnia 2012]. s. 60.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stara Białka na polské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]