Slunečnice naduřelá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSlunečnice naduřelá
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
OdděleníTracheobionta
TřídaMagnoliophyta
ŘádRosopsida
ČeleďAsterales
TribusHeliantheae
RodHelianthus
Binomické jméno
Helianthus strumosus
Linnaeus; 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slunečnice naduřelá (Helianthus strumosus) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) nebo také složnokvětých (Compositae). Je příbuzná slunečnice roční (Helianthus annuus) a slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus). Rostlina se přirozeně vyskytuje v Severní Americe v lesích s hlinitopísčitou půdou. Od počátku dvacátého století se pěstuje v Evropě.

Rostlina na podzim odumírá a na jaře opět vyrůstá z kořenů. Slunečnice naduřelá je tedy rostlina s jednoletým cyklem. Oddenky mají tvar dlouhého vřetena a velikosti prstu. Vzpřímené lodyhy, až 2 m dlouhé, jsou větvené a plstnatě ochlupené. Níže umístěné listy jsou umístěny proti sobě, v horní části rostliny jsou listy umístěny střídavě. Listy jsou oválné, mírně zubaté a chlupaté, dorůstají délky 8-16 cm a mají krátký řapík. Rostlina kvete od července do září a její květy jsou 3,5-10 cm široké, tvořené osmi až patnácti žlutými okvětními lístky.

Oddenky lze sklízet od října. Mohou být skladovány pouze několik dní, protože na vzduchu rychle měknou. Chuť je podobná kořenovým hlízám topinamburu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zonnewortel na nizozemské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]