Slovo o objevení ostatků sv. Klimenta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Slovo o objevení ostatků sv. Klimenta (staroslověnsky: Slovo na prenesenie moštem preslavnago Klimenta), zvané též Chersonská legenda, je původně staroslověnská legenda, jejímž autorem byl pravděpodobně Konstantin Filozof (sv. Cyril).[1] Text napsal někdy v 9. století, přičemž vyloučit nelze ani jeho velkomoravský původ. Problém určení původu a autorství ovšem spočívá v tom, že se text zachoval jen v pozdních, nekvalitních opisech z 15. až 16. století.[2] Byl pořízen latinský překlad textu, jehož autorem byl Anastáz Knihovník.[3] Tento latinský překlad se zračí v textu známém jako Italská legenda. Ta je neznámější verzí původního Konstantinova textu. Legenda popisuje, jak Cyril a Metoděj společně u Chersonu (dnešní Ukrajina) objevili ostatky mučedníka Klimenta Římského a odvezli je do Říma (876).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAŠICA, Josef. Slovo na prenesenie moštem preslavnago Klimenta neboli legenda Chersonská. [s.l.]: Bohoslovecká fakulta 1 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: p42KNQAACAAJ. 
  2. MACHALA, Lubomír (ed). Panorama české literatury (1) do roku 1989. Praha: Knižní klub, 2015. 608 s. ISBN 978-80-242-4818-9. 
  3. PIENČAK, Adam. Chersonská legenda. prezi.com [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky)