San-čching-šan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
San-čching-šan
svahy San-čching-šanu
svahy San-čching-šanu

Vrchol1 817 m n. m.
Poloha
StátČínaČína Čína
Souřadnice
San-čching-šan
San-čching-šan
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní park hory San-čching-šan
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státČínaČína Čína
Typpřírodní dědictví
Kritériumvii
Odkaz1292 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2008 (32. zasedání)

San-čching-šan (čínsky pchin-jinem Sānqīngshān, znaky 三清山) je taoistická svatá hora v čínské provincii Ťiang-si. Stojí v ťiangsiské prefektuře Šang-žao 40 km severně od centra okresu Jü-šan. San-čching-šan znamená „Tři čisté hory“, název se vztahuje ke třem vrcholům hory – Jü-ťing, Jü-šuej a Jü-chua, které pro taoisty reprezentují trojici stvořitelských bohů. Jü-ťing je z trojice nejvyšší, je 1 817 m[1] vysoký.

Areál hory San-čching má rozlohu 229 km² a status národního parku. Od roku 2008 je součástí Světového dědictví UNESCO. Kvůli obdivovaným scenériím, žulovým pilířům a vrcholkům, lesům a vodopádům, je významným turistickým cílem;[1] je i střediskem biodiverzity, žije zde přes 2 300 druhů rostlin a 400 druhů obratlovců.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mount Sanqing na anglické Wikipedii.

  1. a b UNESCO. Mount Sanqingshan National Park [online]. UNESCO, World Heritage Centre [cit. 2016-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Global Geoparks Network. Sanqingshan Geopark [online]. Global Geoparks Network [cit. 2016-12-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-28. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]