Salvatore Cordileone

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Salvatore Joseph Cordileone
Arcibiskup ze San Francisco
Církevřímskokatolická
ProvincieSan Francisco
ArcidiecézeSan Francisco
SídloSan Francisco
Uveden do úřadu4. října 2012
PředchůdceGeorge Hugh Niederauer
Nástupceúřadující
HesloIn Verbo Tuo
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení9. července 1982
Biskupské svěcení21. srpna 2002
světitel Robert Henry Brom
1. spolusvětitel Raymond Leo Burke
2. spolusvětitel Gilbert Espinosa Chávez
Osobní údaje
Datum narození5. června 1956 (67 let)
Místo narozeníSan Diego, USA Kalifornie
NárodnostUSA
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Salvatore Joseph Cordileone (* 5. června 1956, San Diego) je americký římskokatolický duchovní, arcibiskup ze San Francisca. Před jmenováním do S.F., zastával úřad biskupa oaklandského.[1] Arcibiskup je znám svými konzervativními postoji, včetně obhajoby a sloužení Tridentské Mše a bojem proti potratům.

Život[editovat | editovat zdroj]

Salvatore Joseph se narodil v červnu 1956 v Kalifornii.

Po vystudování teologie a kněžském svěcení v roce 1982 byl zařazen do farní správy v diecézi San Diego. Papež Jan Pavel II. ho 5. července 2002 jmenoval pomocným biskupem diecéze San Diego a titulárním biskupem z Natchesiumy. Biskupské svěcení přijal 21. srpna 2002. Papež Benedikt XVI. ho 23. března 2009 jmenoval oaklandským diecézním (sídelním) biskupem a 27. července 2012 arcibiskupem San Francisca.[1]

Arcibiskup Cordileone aktivně podporuje hnutí pro-life.[2] V rámci církve je zastáncem spíše tradicionalistické linie, často slouží mši svatou v mimořádné formě římského ritu.

V době omezení v souvislosti s pandemií covidu-19 byla na území arcidiecéze zavedena opatření, při jejich dodržení mohl být pouze jediný účastník bohoslužby, sloužené v uzavřeném kostele. Tato nařízení byla místními katolíky shledána jako diskriminační. Proti nařízení se Mons. Cordileone vymezil s tím, že při dodržení protiepidemických opatření bylo vyhověno na území města S.F. krytému maloobchodu, ne však bohoslužbám. S věřícími pořádá mše svaté před svou katedrálou.[3][4][5]

Po prohlášení Nancy Pelosiové, členky katolické církve, která podpořila v lednu 2021 rozšířené právo na potrat, uvedl, že její názor není oficiálním názorem katolické církve. Protože nezabiješ se vztahuje na všechen život, včetně toho nenarozeného, jak potvrzuje i papež František, a proto nemůže žádný katolík podporovat zabíjení jiného člověka.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Salvatore Cordileone na anglické Wikipedii.

  1. a b New S.F. archbishop appointed by pope [online]. sfgate.com [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Útoky na arcibiskupa San Franciska [online]. fatym.com [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. 
  3. Archbishop calls for Eucharistic procession amid continuing worship restrictions [online]. catholic-sf.org [cit. 2021-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-26. (anglicky) 
  4. San Francisco archbishop, priests bring Mass to faithful outdoors on plaza [online]. cruxnow.com [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Arcibiskup San Francisca: omezení bohoslužeb v našem městě je diskriminací [online]. proglas.cz [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. 
  6. Archbishop Cordileone says no Catholic ‘in good conscience’ can favor abortion [online]. cruxnow.com [cit. 2021-02-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]