Provincie Badajoz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
provincie Badajoz
Provincia de Badajoz
provincie Badajoz – znak
znak
provincie Badajoz – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoBadajoz
Souřadnice
Rozloha21 766 km²
Časové pásmoUTC+01:00
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel669 943 (2021)
Hustota zalidnění30,8 obyv./km²
Jazykšpanělština
Národnostní složeníŠpanělé
Správa regionu
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Nadřazený celekExtremadura
Podřízené celky134 obcí
Vznik1833
Zastoupení v kongresu:6 křesel
Zastoupení v senátu:4 křesla
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2ES-BA
NUTSES431
Oficiální webwww.dip-badajoz.es
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Provincie Badajoz je provincie v západním Španělsku, jedna ze dvou provincií autonomního společenství Extremadura. Sousedí s Portugalskem a s provinciemi Cáceres, Toledo, Ciudad Real, Córdoba, Sevilla a Huelva. S rozlohou 21 766 km² je Badajoz největší španělskou provincií. Na tomto území žije přibližně 670 tisíc[1] obyvatel; hustota osídlení je tedy cca 31 obyv./km². Hlavním městem je Badajoz. V provincii se nachází také Mérida – hlavní město celého společenství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Provincie měla přednostní postavení už v době Římské říše – Mérida byla jednou z jejích metropolí. Když skončilo vizigótské období a Mauři vpadli do Španělska, založila dynastie Ibn-al-Aftas velké středisko kultury a vědy v provincii. Z Extremadury vůbec a z provincie zvláště pocházeli mnozí dobyvatelé Nového světa.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

I když jsou v některých částech provincie nízké kopcovité hřebeny, převážnou většinu její plochy představuje jednotvárná planina, plochá nebo mírně zvlněná. Větší řekou provincie je Guadiana, která protíná sever provincie od východu k západu, a její přítoky; ale koryto se naplní jen v některých obdobích roku – jinak není obtížné řeku Guadiana dokonce přebrodit. Klima je kontinentální s velkými teplotními extrémy v létě a chladem v zimě, kdy přes pláně vanou prudké severní a severozápadní větry. Hory, pastviny a středomořské lesy jsou důležitým geografickým rysem provincie.

Administrativní dělení[editovat | editovat zdroj]

Provincie Badajoz se dělí na 134 obcí. Kromě Badajozu, hlavního města provincie, jsou nejdůležitějšími obcemi Almendralejo, Azuaga, Don Benito, Jerez de los Caballeros, Mérida (hlavní město autonomního společenství), Zafra, Montijo a Villanueva de la Serena. Existují zde i tradiční comarky (bez správního významu), například La Siberia a Llanos de Olivenza. Hlavní město Badajoz je nejdůležitějším obchodním centrem provincie.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Hospodářství provincie je založeno na turismu a zemědělství. Populárními turistickými destinacemi jsou Badajoz, Fregenal de la Sierra, Jerez de los Caballeros, Llerena, Mérida, Olivenza, Alange, Alburquerque a Almendralejo. Mezi turistické cíle patří také přírodní rezervace Cornalvo, římské divadlo ve městě Mérida, Národní museum římského umění v Méridě, Alcazaba (hradby), Ibn Marwanův pomník a věž Espantaperros v pevnosti Badajoz.

Symboly provincie[editovat | editovat zdroj]

Znak provincie: v modrém poli stříbrný sloup, ovinutý stuhou s heslem "PLUS ULTRA", zleva podpíraný červeným lvem, vše na zeleném pažitu. Znak převýšen otevřenou královskou korunou.[2] Znak byl schválen plenárním zasedáním Provinční deputace dne 27. října 1868. Znak provincie je odvozen od historického městského, kde byly dva Herkulovy sloupy a proti sobě kolem sloupů stáli dva leónští lvi. Současný městský znak je identický s provinčním.

V současné době se užívá silně stylizovaného "znaku" s uzavřenou korunou (jde o grafické logo, ač tak není označováno), a logotypu v podobě stylizované bílé korunky v modrém.

Vlajka provincie: pravděpodobně bez oficiálního schválení užívá provincie modrého vlajkového listu s kompletním znakem provincie.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní statistický institut. Dostupné online.
  2. (španělsky) loga a "znaky" provincie v manuálu korporátní identity provinčního zastupitelstva.
  3. (španělsky) vyobrazení provinční vlajky na stránkách výrobce vlajek
  4. (anglicky) informace o provinční vlajce na stránkách internetové konference Flags of the World

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]