Provincie Burgos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
provincie Burgos
Provincia de Burgos
provincie Burgos – znak
znak
provincie Burgos – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoBurgos
Souřadnice
Rozloha14 292 km²
Časové pásmoUTC+01:00
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel356 055 (2021)
Hustota zalidnění24,9 obyv./km²
Jazykšpanělština
Národnostní složeníŠpanělé
Správa regionu
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Nadřazený celekKastilie a León
Podřízené celky10 comarek
Zastoupení v kongresu:4 křesla
Zastoupení v senátu:4 křesla
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2ES-BU
NUTSES412
Oficiální webwww.burgos.es
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Provincie Burgos (španělsky Provincia de Burgos) je jednou z provincií Španělska. Leží na severu poloostrova, na severovýchodě autonomního společenství Kastilie a León, na horních tocích významných řek Ebro a Duero. K provincii náleží také malá exkláva, jež je zcela obklopená baskickou provincií Álava. Dalšími sousedy jsou (podle směru ručiček) La Rioja, kastilské provincie Soria, Segovia, Valladolid a Palencia, Kantábrie a baskická Bizkaia.

Území okolo Burgosu bývá nazýváno Hlava Kastilie, neboť právě zde vzniklo mocenské centrum Kastilského království a pocházel odtud i El Cid. Strategická poloha oblasti se dnes projevuje spíše v dopravě, neboť se zde protínají silnice a železnice spojující Madrid s Baskickem a Francií a Katalánsko se severem země.

Osídlení je řídké (žije zde přibližně 356 tisíc[1] obyvatel), avšak provincie má v celém Španělsku prvenství co do počtu obcí (371), neboť mimo hlavní město Burgos (179 000 obyv.) a větší sídla Miranda de Ebro (39 000, železniční uzel) a Aranda de Duero (33 000) je zde velké množství malých roztroušených sídel.

Znak provincie[editovat | editovat zdroj]

Escudo partido, 1º en campo de plata, medio cuerpo de rey coronado de oro con corona abierta, rostro de carnación y con dalmática de gules cargada con tres castillos de oro; bordura de gules con dieciséis castillos de oro; y 2º de gules, un castillo de oro, mazonado de sable, con puerta y ventanas abiertas. Al timbre, corona real de España. El escudo va sobre una cartela blanca. Timbre: Corona real abierta. 

Překlad: Polceno, 1) ve stříbře polopostava zlatě korunovaného krále v červené dalmatice se třemi zlatými kastely (hrady). Na červeném lemu pole 16 hradů. 2) v červeném zlatý hrad černě spárovaný s otevřenou branou a okny. Klenot – španělská královská koruna a naloženo na bílou kartuš. Provinční vlajka má barvu morušovou (morada) a nese ve středu listu úplný znak provincie.

Znak byl schválen provinční deputací na plenárním zasedání 9. listopadu 1877. Navrhl je král heroldů D. Luis Villar Pascual. V současné podobě byly symboly potvrzeny 8. 10. 2008, zveřejněny v Boletín Oficial de la Provincia de Burgos 17. 10. 2008.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní statistický institut. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]