Portál:Simpsonovi/Postava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Postava je jedna z rubrik portálu Simpsonovi. Na portálu se obsah této rubriky generuje automaticky vyprázdněním chache.

Přidání nové postavy[editovat zdroj]

Pokud narazíte na postavu (může se jednat i o zvíře), která zde ještě není, neváhejte vytvořit podstránku Portál:Simpsonovi/Postava/číslo podstránky, kde číslo podstránky nahradíte následujícím celým číslem od podstránky s nejvyšším číslem. Například je-li stránka s nejvyšším číslem Portál:Simpsonovi/Postava/10, vytvořte stránku Portál:Simpsonovi/Postava/11.

Můžete článek o postavě také vytvořit. Před vytvořením samostatného článku si ale rozmyslete, zda je postava v seriálu natolik významná, aby si zasloužila vlastní článek. Pokud ne, stačí napsat kapitolu do stránky seznam vedlejších postav seriálu Simpsonovi a pokud se jedná o zvíře, přidejte kapitolu na stránku seznam zvířat seriálu Simpsonovi.

Jedna podstránka by měla být přiměřeně dlouhá a měla by shrnovat všechny základní informace o postavě. Pokud existuje, je vhodné přidat i obrázek. Nenahrávejte ale obrázky k nimž nevlastníte autorská práva, nebo autor nedal svolení dílo použít.

K vytvoření stránky můžete použít následující kód:

[[File:*jméno souboru*|*velikost obrázku*px|right]]
*text o postavě*
<div style="float:right">[[*název článku o postavě, případně odkaz na kotvu v seznamu vedlejších postav nebo zvířat*|Celý článek »]]</div>
{{clear}}

Nahraďte všechny části kódu, které jsou mezi hvězdičkami (*). Velikost obrázku vyberte podle délky úryvku, podle orientace a podle rozlišení. Pokud neexistuje volný obrázek, můžete řádek odmazat.

Přidání do seznamu a do portálu[editovat zdroj]

Po vytvoření nové podstránky nezapomeňte o jedno zvýšit číslo v parametru {{{konec}}} v šabloně {{Náhodná položka portálu}} pro postavy.

Je také vhodné přidat postavu do seznamu níže

{{Editlink|Portál:Simpsonovi/Postava/číslo podstránky}}
{{Portál:Simpsonovi/Postava/číslo podstránky}}
----

Postavy[editovat zdroj]

Homer Jay Simpson je hlavní postava amerického animovaného seriálu Simpsonovi, kde sehrává roli hlavy stejnojmenné pětičlenné rodiny. Postavu vytvořil Matt Groening a pojmenoval ji po svém otci Homeru Groeningovi. V rámci seriálu se objevil už v prvním díle Vánoce u Simpsonových, ale vůbec poprvé se objevil už v komiksové sérii Life in Hell, taktéž od Matta Groeninga. V anglickém originále je mluven Danem Castellanetou, v češtině byl od první do dvanácté série dabován Vlastimilem Bedrnou a od třinácté série je dabován Vlastimilem Zavřelem. Homer obvykle nosí bílé tričko a modré kalhoty. Nemá moc vysoké IQ, ale i přes to pracuje pro pana Burnse jako bezpečnostní technik ve springfieldské jaderné elektrárně. Svůj volný čas často tráví v hospodě U Vočka a je alkoholik a jeho nejoblíbenější pivo je Duff a rovněž si potrpí na drobných koblihách. Často má různé nápady a pouští se do všemožných akcí, během kterých také vystřídal řadu povolání, ale ne vždy to dopadne dobře. Charakter a vzhled Homera ztělesňuje americké stereotypy: je líný, hulvátský, poměrně nevzdělaný, téměř holohlavý a obézní. V návalu vzteku často škrtí Barta, což začíná slovy: „Ty jeden mrňavej!…“ a v případě nějakého neúspěchu je jeho obvyklým výkřikem „D'oh“, v českém dabingu jako „ou“, „sakra“, nebo „kruci“. Má uvolněné cítění reality, ale dokáže se vzchopit a být pohotový.


Marjorie Jaqueline „Marge“ Simpsonová (rozená Bouvierová, přibližný věk 30–35) je hlavní fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Poprvé se objevila v úplně prvním díle Good Night v rámci původních skečů Simpsonových. Tvůrce seriálu Matt Groening jí dal jméno po své matce Margaret „Marge“ Groeningové. V původním znění Marge mluví Julie Kavnerová a do češtiny ji dabuje Jiří Lábus. Je milující a trpělivou manželkou Homera Simpsona a starostlivou matkou Barta Simpsona, Lízy Simpsonové a Maggie Simpsonové. Její otec byl stevard. Její nejvýraznější rys je její půlmetrový modrý drdol na hlavě, avšak v mládí měla vlasy dlouhé a rozpuštěné. Její matka je má také podobné. Má oříškově hnědé oči a nosí zelené šaty a červené korále na krku. Marge stráví většinu svého času děláním domácích prací a hlídáním Maggie. Postava Marge má ztělesňovat klasickou americkou ženu v domácnosti z padesátých let. Za svůj život ale vystřídala i mnoho povolání, přičemž se mnohdy jednalo o podnikání. Například v díle Mama Sendvič si otevřela vlastní pobočku řetězce Sendviče jako od maminky, nebo byla prodavačka preclíků. Rozhodla se ale třeba i na působit u policie, vedla fitness centrum, nebo byla modelkou.


Bartoloměj JoJo „Bart“ Simpson je hlavní postava amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V původním anglickém znění Barta mluví Nancy Cartwrightová a do češtiny jej dabuje Martin Dejdar. Je jediným synem Homera a Marge Simpsonových. Je mu 10 let a narozeniny má 23. února. Má devět žlutých růžků na hlavě. Obvykle nosí červené triko, modré kraťasy a modro-bílé boty. Mezi jeho zájmy patří skateboarding, vandalství, animovaný pořad Itchy a Scratchy a komiksy (Radioaktivní muž). Jeho úhlavní nepřátelé jsou Levák Bob, kterého už Bart několikrát poslal za mříže, a ředitel základní školy Seymour Skinner, kterého zlobí, co nejvíce může. Jeho idol je Šáša Krusty. V seriálu se také objevuje jako výtržník s pseudonymem El Barto. Jeho jméno je přesmyčkou anglického výrazu „brat“ (v překladu „spratek“). Velmi rád provokuje Vočka telefonáty do jeho hospody; například — „Je tam chlapík jménem W. C. Hajzl?“ nebo — „Je tam Semko Kotek?“ a podobně. Jeho nejlepším přítelem je Milhouse Van Houten. Je alergický na krevety.


Líza Marie Simpsonová je hlavní postava animovaného seriálu Simpsonovi. Má 8 let, je dcerou Homera a Marge Simpsonových a obvykle nosí červené šaty. V původním znění seriálu ji namluvila Yeardley Smithová a v českém znění Lízu do 27. řady (2017) dabovala Helena Štáchová a po jejím úmrtí dabuje Lízin hlas Ivana Korolová. Tvůrce seriálu Matt Groening ji pojmenoval po své sestře Lise Groeningové. Lízu ve škole pro její inteligenci (IQ 159) a samé jedničky vnímají jako šprtku, čímž dochází k jejímu postupnému vyčleňování ze společnosti. Miluje poníky a společně s bratrem Bartem se rádi dívají na animovaný seriál Itchy & Scratchy a na show šáši Krustyho. Je vzorná žačka, která má samé jedničky. Hodně se s bratrem Bartem provokují. Jejím největším koníčkem je hra na saxofon, má ráda především jazz a blues. Líza je buddhistka, ráda se zabývá historickými, filozofickými nebo vědeckými problémy. Zajímá se také o politiku, kde zastává levicové postoje. Je zapřisáhlou vegetariánkou a ekologickou aktivistkou.


Margareta „Maggie“ Simpsonová je hlavní postava amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Je nejmladším členem rodiny Simpsonových; dcerou Homera a Marge Simpsonových. Jelikož téměř nemluví a pouze občas vydává nějaké zvuky, dabéři se u ní střídají. Původní zvuk cumlání dudlíku však vytvořil tvůrce seriálu Matt Groening, který jí dal jméno po své sestře Maggie Groeningové. Je obvykle oblečená do modrých dupaček, ale v zimě bývá oblečená do oranžové kombinézy, ve které vypadá jako mořská hvězdice. Většinu času a ráda cucá svůj dudlík. Umí manipulovat se střelnými zbraněmi a zachránila Homerovi život. Na svůj věk je velice inteligentní a hodně věcí zvládne sama a několikrát vytáhla hlavně Homera z různých problémů.


Morris „Vočko“ Szyslak je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V původním anglickém znění ho dabuje Hank Azaria a v českém znění mu hlas propůjčil Jan Vondráček (v první řadě to byl Jan Kotva). Ve Springfieldu provozuje bar s názvem U Vočka. Nejedná se o zrovna vábně vypadající podnik, ale jeho pravidelnými zákazníky jsou Homer Simpson, Barney Gumble, Lenny Leonard a Carl Carlson. Vočko je také levák a stal se proto zákazníkem obchodu Levárium Neda Flanderse. Vočko bývá považován za nejškaredějšího muže ve městě, což mu samozřejmě značně komplikuje případné vztahy se ženami. Občas se chová velmi agresivně a na své hosty neváhá vytáhnout nůž či brokovnici. Hlídal také malou Maggie Simpsonovou, která si ho velmi oblíbila. Vočko byl kdysi velmi známý boxer a na Vánoce se pravidelně pokouší spáchat sebevraždu. Je také tajně zamilovaný do Marge Simpsonové.


Lenford „Lenny“ Leonard je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V původním anglickém znění jej dabuje Harry Shearer a v českém znění ho mluví Josef Carda. Lenny je zaměstnancem jaderné elektrárny ve Sprigfieldu v sektoru G7. Lenny zde pracuje spolu s Homerem Simpsonem a svým nerozlučným přítelem Carlem Carlsonem a jejich zaměstnavatelem je Montgomery Burns, kterému dělá asistenta Waylon Smithers. S Homerem se Lenny seznámil už v jeho dvanácti letech v táboře pro chudé děti, kam Homera odvezl jeho otec Abe Simpson. Ačkoliv je Lenny vysokoškolsky vzdělaný, většinu času tráví spolu se svými přáteli v baru U Vočka.

Jeho bydliště je neznámé, nicméně v dílu Děvče, které spalo příliš málo, Lenny bydlel naproti hřbitovu, později pak naproti muzeu známek a v dílu Homere Simpsone, tohle je tvoje žena pro změnu bydlel ve výškové budově. V jednom díle žije ve velkém bytě s prosklenou stěnou, za kterou se hraje pelota. Má plazmovou televizi, u níž Homer s údivem vysedával několik dní. Mezi jeho nejlepší přátele patří Carl Carlson, Homer Simpson, Barney Gumble a Vočko Szyslak.


Barney Gumble je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. V původním anglickém znění ho dabuje Dan Castellaneta a v českého znění ho mluví Miroslav Saic. V seriálu se poprvé objevil už v prvním dílu Vánoce u Simpsonových, v němž poradil Homerovi vsadit si v psích závodech na psa jménem Uragán jakožto jasnou výhru. Nečekaně má ale k závodu nastoupit také pes, jenž se jmenuje Spasitel, což Homer vidí jako jasné znamení a rozhodne se tedy vsadit na něj. Zatímco Uragán podle Barneyho očekávání zvítězil, Spasitel prohrál, ale stal se přírůstkem rodiny Simpsonových.

Barney většinu času tráví v baru U Vočka. V mládí byl výborný student – abstinent, než ho Homer naučil pít pivo. Je několikrát „úspěšně vyléčený“ alkoholik. Jednou se například od alkoholu odvrátil, když s Homerem soupeřil o cestu do vesmíru. V celkovém klání zvítězil, ale nealkoholické šampaňské na vítězný přípitek ho opět stáhlo k deliriu a vítězem se tedy stal kontumačně Homer. Když Barneymu v jednom z dílů dojde, jak ho okolí vidí a také sám sebe zahlédne na videozáznamu oslavy svých narozenin, o jejímž uskutečnění neměl ani ponětí, rozhodne se stát se abstinentem, udělá si kurz pilota vrtulníku a po mnoho dílů se alkoholu nedotkne. Jinak je Barney povětšinou ukázkový hospodský opilec s typickým hrdelním projevem.