Portál:Ptáci/Archiv/Vybraný článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

2009[editovat zdroj]

Prosinec[editovat zdroj]

Mládě kukačky obecné krmené rákosníkem
Mládě kukačky obecné krmené rákosníkem

Hnízdní parazitismus je termín popisující rozmnožovací strategii některých ptáků, ryb a hmyzu, která spočívá v kladení vajec do cizích hnízd a přenechání péče o mláďata jeho majitelům. Toto chování je v různé míře známo asi u 1 % ptačích druhů.

Rozlišujeme příležitostný hnízdní parazitismus (který spočívá v příležitostném nakladení vajec do hnízda vlastního nebo příbuzného druhu a je pozorován u řady druhů, např. u špačka obecného, sýkořice vousaté, vlaštovky obecné, některých kachen etc.) a pravý hnízdní parazitismus', který spočívá v systematickém kladení vajec do hnízd jiného druhu nebo druhů (druh sám o vejce nikdy nepečuje). Tato strategie je běžná u kukaček (takto parazituje téměř polovina ze 130 známých druhů) a dalších druhů (medozvěstky rodu Indicator, snovač kukaččí, vdovky rodu Vidua, kachna kukaččí, některé včely a další). >>více

2010[editovat zdroj]

Leden[editovat zdroj]

Tučňák žlutooký během přepeřování
Tučňák žlutooký během přepeřování

Přepeřování je fyziologický, hormonálně řízený proces, při kterém ptákům vypadává staré peří a na jeho místě vyrůstá peří nové. Přepeřování je proces pravidelný, odehrávající se minimálně jednou, dvakrát, u některých druhů i třikrát do roka. Probíhá poměrně pomalu a postupně, v zájmu udržení stálé tělesné teploty a chrany před vlhkem totiž ptáci nemohou přijít o všechna pera najednou.

Únor[editovat zdroj]

Pár bažanta obecného. Větší a barevnější samec s dlouhým ocasem se nachází vpravo.
Pár bažanta obecného. Větší a barevnější samec s dlouhým ocasem se nachází vpravo.

Pohlavní dimorfismus, pohlavní dvojtvárnost či sexuální dimorfismus je výraz, který se používá u živočichů a označuje, že samice vypadá jinak než samec. Rozdíl je tedy nejen v pohlaví jedince a jeho pohlavních orgánech, ale též v dalších ukazatelích, jako je velikost, zbarvení, celkový tvar a uspořádání těla atd.

Pohlavní dimorfismus se vyskytuje u celé řady skupin živočichů, člověku jsou známé zejména výrazné dimorfismy u ptáků (kurovití, kachny atd.), nicméně vyskytuje se i u savců (a konkrétně člověka, samici savce obvykle prozradí mimo uspořádání kopulačního ústrojí též mléčné bradavky, u vačnatců i vak), členovců (kudlanky, sklípkani, roháči aj.), obojživelníků atd.

Březen[editovat zdroj]

Ptačí hnízdo
Ptačí hnízdo

Hnízdo je příbytek (konkrétní místo), v němž někteří živočichové kladou vejce, sedí na nich a/nebo vychovávají v něm své potomstvo. Příbytek může být přirozeného původu (například trhlina ve skále), který si živočich jen upraví, může být živočichem cíleně a zcela vybudován (vlaštovčí hnízdo), případně může být převzat po živočichovi jiném. Některé druhy kladou tajně svá vejce do cizích hnízd do cizí snůšky, jejíž rodiče se pak o jejich mláďata starají (tzv. hnízdní parazitismus). Nejznámějším případem jsou některé kukačky, například kukačka obecná.