Portál:Hudba/Článek/2013/1.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

The Plastic People of the Universe je pražská rocková kapela, která patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu v letech 19681988 a inspirovala vznik mnoha dalších undergroundových skupin. Tato avantgardní skupina se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění.

Frontmanem skupiny byl Milan Hlavsa, který rovněž skládal většinu hudby. Původní sestavu vedle něj tvořili saxofonista Michal Jernek, kytarista Jiří Števich a bubeník Josef Brabec. Skupina od roku 1970 často procházela personálními změnami, v nejklasičtější sestavě mimo Hlavsy působil saxofonista Vratislav Brabenec, kytarista a později klávesista Josef Janíček, violista Jiří Kabeš a různí bubeníci. Skupina nahrála několik alb, ale v době svého nahrání žádné v Československu nevyšlo. Vydání některých zajistil v Kanadě Paul Wilson, který rovněž se skupinou hrál. V roce 1982 byl Brabenec donucen v rámci akce Asanace emigrovat a skupina bez něj pokračovala až do roku 1988. V roce 1988 Hlavsa založil skupinu Půlnoc. Skupina se opět sešla v roce 1997, odkdy hraje dodnes.

V roce 2001 zemřel Hlavsa, i přesto však skupina pokračovala v aktivním hraní. V současné době sestavu tvoří Brabenec, Kabeš, Janíček, kytarista Joe Karafiát, baskytaristka Eva Turnová a bubeník Jaroslav Kvasnička. Poslední album s názvem Maska za maskou skupina vydala v roce 2009.