Josef Karafiát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Karafiát
Joe Karafiát (2010)
Joe Karafiát (2010)
Základní informace
Rodné jménoJosef Karafiát
Jinak zvanýJoe Karafiát
Joe Carnation
Narození13. září 1957 (66 let)
Praha
ŽánryRock, underground
PovoláníHudebník
NástrojeKytara, zpěv, baskytara
Aktivní roky1991–dosud
Příbuzná témataThe Plastic People of the Universe
Garage
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joe Karafiát (* 1957) (známý hlavně jako Joe Karafiát nebo Joe Carnation) je český zpěvák a kytarista. Hraje se skupinami Joe Carnation Band (1991–dosud), Garage (1992–2017), The Plastic People of the Universe (1997–2015), Overground (2003–dosud) a Basement11 (2004–dosud), Underground Blues Session, The Plastic People of the Universe / New Generation (2016–dosud).

Joe Karafiát pochází z Vinohrad a své první muzikantské krůčky prožil na Petřinách. Hudebně se přikláněl k alternativní "po-plastikovské" scéně.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1980 odešel Josef Karafiát do Londýna, kde strávil 2 roky. Poté se přesunul do Kanady. Joe rychle vplul do hudebního světa v Torontu. Vedl například kapelu s doprovodnými muzikanty slepého bluesmana Jeffa Healeyho, místní partu Basement, svůj vlastní Joe Carnation Band a s členem The Plastic People of the Universe Vratislavem Brabencem natočil několik jeho básní, kde ho doprovodil na elektrickou kytaru.

Jedna kazeta Joe Carnation Bandu vyšla v Itálii a dostala se i do Československa. Byla hodně podobná tomu, jak se hrála alternativní hudba v Československu a protože nikdo netušil, že Carnation = Karafiát, kolovaly Prahou různé dohady o tom, kdo tuhle možná anglickou, možná italskou kapelu tvoří.

V roce 1992 žil Joe Karafiát opět v Praze a připojil se k Tonymu Ducháčkovi & spol. Z původní Garáže se stala renovovaná Garage. Znovu postavil Joe Carnation Band.

V roce 1997 se Joe Karafiát stal stálým kytaristou kapely The Plastic People of the Universe. Zároveň také vytvořil s frontmanem Plastic People Milanem Hlavsou projekt Šílenství, který se skládal ze skladeb, které ostatní členové Plastic People odmítali hrát.[zdroj?]

V roce 2013 se vydal vlastní cestou a působí také jako interpret, který není jen hráčem, spoluhráčem či spoluautorem. Ve spolupráci s producentem Borisem Carloffem vznikl singl na text Egona BondyhoZodiak – underground daný do moderních souvislostí. Singl Zodiak znázorňuje tvář Joa jako interpreta s vlastním názorem a stylem, který chce prezentovat dál.

Rok 2015 poznamenaly v Plastic People spory, po kterých skupinu opustili baskytaristka Eva Turnová a bubeník Jaroslav Kvasnička.[1] Spory v kapele dále vyostřil společný koncert Plastiků a Filharmonie Brno s názvem Co znamená vésti koně, na který nebyl Karafiát vpuštěn.[1] On sám tvrdil, že byl připravený vystoupit, ale dirigent ho vyhodil.[2] Podle Turnové šlo o společné rozhodnutí kapely a důvodem mělo být, že Karafiát nepřišel ani na jednu zkoušku.[3] Po koncertě oznámil odchod z PPU i saxofonista Vratislav Brabenec a v lednu 2016 skupinu opustil i klávesista Josef Janíček.[1] Karafiát s Jiřím Kabešem pak doplnili sestavu novými hráči, a pokračovali pod názvem PPU/New Generation, později se vrátili k původnímu názvu The Plastic People of the Universe.[1] Pod tímto názvem začali též vystupovat Brabenec, Janíček a Kvasička a obě skupiny se přou o to, kdo jsou vlastně „ti praví“ Plastici. Karafiát vyjádřil nelibost nad tím, že skupina kolem Brabence, Janíčka a Kvasničky stále hraje Karafiátovy skladby. Brabencovy a Janíčkovy skladby naopak Karafiátova skupina vyřadila.[2]

V lednu 2017 se rozhodl odejít z Garage, protože přestala dělat cokoliv nového, což Karafiáta přestalo bavit.[4]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Plastic People of the Universe[editovat | editovat zdroj]

  • 2001: Líně s tebou spím | Lazy Love / In Memoriam Mejla Hlavsa
  • 2004: The Plastic People of The Universe & Agon Orchestra – Pašijové hry / Passion Play
  • 2009: Maska za maskou

Sólová alba[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d ČTK; iDNES.cz. Undergroundová legenda Plastic People se rozdělila na dvě části. iDNES.cz [online]. 2016-05-17 [cit. 2018-01-06]. Dostupné online. 
  2. a b SOUČEK, Karel. Rozhovor s The Plastic People Of The Universe o hudbě, duchu doby a skládání písniček. Hudební knihovna.cz [online]. 2018-03-30 [cit. 2019-01-05]. Dostupné online. 
  3. TURNOVÁ, Eva. Příspěvek Jaroslava Kvasničky na Facebooku [online]. Facebook, 2015-11-20 [cit. 2019-01-06]. Dostupné online. 
  4. KRISTA, Ondřej. Underground v Národním divadle. Rockandall.cz [online]. 2018-07-26 [cit. 2019-05-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]