Portál:Dánsko/Článek/Archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

8[editovat zdroj]

Celnice v Aarhusu

Aarhusrhus] (podle starého pravopisu do roku 1938 Aarhus, podle nového Århus a nedávno, 1. ledna 2011, opět přejmenováno na Aarhus) je druhé největší město Dánska, má 294 954 obyvatel (leden 2005). Leží na východním pobřeží Jutského poloostrova při Århuském zálivu (Århus Bugt). Město je významným námořním přístavem, hospodářským a kulturním střediskem Jutska a také sídlem druhé největší dánské univerzity (22 tisíc studentů), založené roku 1928.

9[editovat zdroj]

Karen Blixenová v 20. letech 20. století

Karen Blixenová (17. dubna 1885 Rungstedlund7. září 1962 Rungstedlund) byla dánskou básnířkou, spisovatelkou a vypravěčkou, která kromě svého vlastního jména psala pod pseudonymy Isaac Dinesen, Osceola a Pierre Andrezel. Pocházela z vyšších statkářsko-aristokratických kruhů. Její otec, Vilhelm Dinesen, byl rovněž literárně činný, pod pseudonymem Boganis vydal dva svazky Jagtbreve (Lovecké dopisy).

Psala dánsky i anglicky. Těžiště jejího díla je v útvaru dlouhé povídky. Děj většiny v z nich se odehrává v období od pol. 18. století do pol. 19. století, hrdiny jsou většinou postavy z vyšších společenských kruhů nebo naopak archetypální, sociálně nezařazení představitelé „duchovní aristokracie“. Mezní situací její příběhů je obvykle chvíle existencionálního osudového rozhodování, v čem se jeví jako dědička a pokračovatelka Sørena Kierkegaarda.

10[editovat zdroj]

Lars von Trier v roce 2000

Lars von Trier (30. dubna 1956 Kodaň, narozen jako Lars Trier) je dánský filmový režisér a představitel hnutí Dogme 95, prosazujícího minimalismus ve filmu.

Narodil se v Kodani, Ulfu a Inger Trierovým. Jeho rodiče se považovali jak za komunisty, tak za naturisty a mladý Lars se v dětství zúčastnil několika nudistických táborů. Jeho rodiče se domnívali, že trestat děti je beznadějně zpátečnické. Trier říká, že byl vychován v ateistické rodině a přesto, že jeho nevlastní otec byl Žid, nebyl nábožensky založený (identitu svého biologického otce odhalil až v roce 1995).

V roce 1979 byl přijat na dánskou Národní filmovou školu. Během svých studií vytvořil filmy Nocturne (1980) a Befrielsesbilleder (Image of Liberation, 1982), z nichž oba získaly cenu za nejlepší film na filmovém festivalu v Mnichově, spolu se snímkem Den sidste detalje (The Last Detail, 1981). Jeho vrstevníci z filmové školy mu dali přezdívku "Von Trier". Tato přezdívka je vlastně vtip. "Von" naznačuje urozenost, kdežto "Lars" a "Trier" jsou v Dánsku celkem běžná jména podobně jako "Josef" a "Novák" v Česku. Lars si údajně přezdívku ponechal na počest Ericha von Stroheima a Josefa von Sternberga, kteří své "von" začali používat také až během svého života. Filmovou školu ukončil v roce 1983.