Polyeucte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Polyeuktos je drama od francouzského spisovatele Pierre Corneille. Člení se do pěti dějství. Dokončena byla v prosinci roku 1642 a uvedena v říjnu 1643. Příběh je založen na životě mučedníka svatého Polyeukta.

Drama se odehrává v Arménii za časů, kdy byli křesťané v Římské říši pronásledováni. Polyeukt – arménský šlechtic – přijal křesťanskou víru. Třebaže si nejprve pro jeho rozhodnutí manželka Paulína a jeho tchán a guvernér Arménie Felix zoufali, jeho mučednická smrt je oba ke křesťanské víře dovedla také.

Drama obsahuje též vedlejší příběh: Paulínu miluje Severus, Říman a oblíbenec vládce Decia, a věří, že Polyeuktovo obrácení k víře mu umožní Paulínu získat. Ta se však rozhodne zůstat při svém muži. Severovi Paulínu před svou smrtí svěří sám Polyeukt.

Polyeucte je jedno z posledních dramat 17. století, věnujících se otázce víry. Corneille napsal také Théodore (1646), Jean Racine napsal Esther (1689) a Athalie (1691), avšak ty nebyly zamýšleny pro veřejná představení. V pozdějších hrách se již náboženská a světská témata tak nemísí.

Jako operu dílo adaptoval roku 1878 Charles Gounod s pomocí libretisty Julese Barbiera. Dalšími díly založenými na hře jsou: balet od Marca-Antoina Charpentiera (1679), opera Poliuto (1838) od Donizettiho, adaptovaná pak jako Les martyrs, a The Polyeucte Overture od Paula Dukase (1892).

Do češtiny přeložil Otokar Fischer.[1]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Polyeucte na anglické Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CORNEILE, Pierre. Polyeuktos. Přel. Otokar Fischer. Praha : J. Otta, [1912]. 112 s. Světová knihovna, č. 987-988

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]