Pokotylivka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokotylivka
Покотилівка
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška103 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastCharkovská
RajónCharkovský
Pokotylivka
Pokotylivka
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,2 km²
Počet obyvatel9 394 (2020)[1]
Hustota zalidnění2 226,1 obyv./km²
Správa
Vznik1959
PSČ62458
Označení vozidelAX
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pokotylivka (ukrajinsky Покотилівка, rusky ПокотиловкаPokotilovka) je sídlo městského typu v Charkovské oblasti na Ukrajině.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Pokotylivka leží přibližně patnáct kilometrů jihovýchodně od Charkova, správního střediska oblasti. Po jejím jihovýchodním okraji prochází dálnice M 18 (z Charkova do Merefy, Záporoží, Melitopolu, Simferopolu a Jalty), která ji odděluje od sídla městského typu Babaji. Na území obce jsou také dvě železniční stanice, Pokotylivka a Karačivka, obě na trati z Charkova do Merefy.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Na území moderní Pokotylivky leží Doněcké hradiště, kde je archeologicky doloženo osídlení už od doby bronzové a pak v mnoha mladších vrstvách. Písemně jej zmiňuje už Ipatěvský spis, podle kterého šlo o první ruské sídlo, kterého dosáhl na svém útěku ze zajetí v roce 1185 či 1186 Igor Svjatoslavič, hrdina eposu Slovo o pluku Igorově.

Pokotylivka jako taková vznikla koncem 19. století jako osada při železniční stanici vybudované pro o něco starší vesnici Karačivka. V roce 1938 se Pokotylivka stala sídlem městského typu. V roce 1959 byly obě obce sloučeny pod názvem Pokotylivka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pokotyliwka na německé Wikipedii a Покотилівка na ukrajinské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]