Plamenka Drummondova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Phlox drummondii)
Jak číst taxoboxPlamenka Drummondova
alternativní popis obrázku chybí
Plamenka Drummondova (Phlox drummondii)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďjirnicovité (Polemoniaceae)
Rodplamenka (Phlox)
Binomické jméno
Phlox drummondii
Hook., 1835
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nákres plamenky Drummondovy

Plamenka Drummondova (Phlox drummondii) je trsnatá, středně vysoká letnička se zářivými, pestře zbarvenými květy, která je tradičně pěstována v zahradách jako okrasná rostlina. Je jedním ze tří druhů rodu plamenka, které se v České republice jako okrasné rostliny běžně pěstují a občas zplaňují do volné přírody.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh pochází z pastvin a otevřených lesů ve středním a východním Texasu. V prvé polovině 19. století byl ze Severní Ameriky dovezen do Velké Británie skotským botanikem Thomasem Drummondem. Rostlina se velmi rychle v Evropě rozšířila a v současnosti se pěstuje téměř po celém světě.[3][4][5]


Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá, 20 až 60 cm vysoká bylina vyrůstající v trsech. Má přímou, jen málokdy větvenou, žláznatě chlupatou lodyhu, která je porostlá vespod vstřícnými a výše střídavými listy. Listové čepele jsou přisedlé, 3 až 8 cm dlouhé, kopinaté, po obvodě celokrajné, na vrcholu špičaté a porostlé žláznatými chlupy.

Ve vrcholových svazečcích vyrůstají oboupohlavné, voňavé květy mající asi 2 cm v průměru. Pětičetné květy mají zvonkovitý kalich se šídlovitými cípy dlouhými asi 7 mm. Řepicovitá koruna bývá široká až 2 cm a mívá úzkou trubku, korunní plátky mohou být jednobarevné (bílé, růžové, červené, purpurové, fialové, modré) nebo vícebarevné. V květu je pět tyčinek a semeník se třemi oddíly po dvou vajíčkách a s krátkou čnělkou se třemi bliznami. Květy rozkvétají v červnu až září, opylovány jsou hmyzem slétajícím se na nektar.

Plodem je kulovitá, pukající, asi 3 mm velká tobolka obsahující obvykle tři až pět semen.[6][7][8]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se v přírodě rozmnožují výhradně semeny. Pro pěstování květin na záhonech se vysévají do skleníků již v únoru až dubnu a po pominutí nebezpečí jarních mrazíků se mladé sazeničky vysazují na venkovní stanoviště. Semena lze získat z tobolek, které jsou již zralé, ale ještě se neotevřely. Pro podporu kvetení je vhodné odstřihávat odkvetlé květy.[3][5][7]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá plamenka Drummondova se vysazuje hlavně pro voňavé, pestře zbarvené a dlouho kvetoucí květy, kterými předčí ostatní vytrvalé druhy plamenek. Používá se hlavně na záhony letniček nebo na obruby záhonů či chodníků. Lze ji také používat k řezu a vzrůstově drobnější druhy k oživení skalek. Na vlastní pěstování není náročná, potřebuje pouze (jako skoro každá kvetoucí letnička) slunné stanoviště a propustnou, humózní, živinami zásobenou a mírně vlhkou půdu. V zahradnictvích šlechtí nové variety lišící se dobou kvetení, výškou rostliny a typem i velikosti květů, tvarem i barvou okvětních lístků.[4][5][6]

Mezi nejčastěji vysazované patří:

  • 'African Sunset' - sytě červené květy
  • 'Beauty' - karmínově červené květy, výška 20 cm
  • 'Blue Beauty' - levandulově modré květy, výška 20 cm
  • 'Brilliant' - růžové květy, výška 40 cm
  • 'Dwarf Beauty' - velké květy až o průměru 3 cm, raná
  • 'Chanal' - růžové plné květy, široce rozrůstá
  • 'Petticoat' - malé květy o průměry asi 1,5 cm, nízká
  • 'Promise Pink' - losové poloplné květy
  • 'Star Twinkles' - vysoká 15 až 20 cm
  • 'Sternenzauber' - zoubkované květy, výška 10 až 20 cm
  • 'Twinkle' - zoubkované květy, výška 10 až 20 cm
  • 'White Swan' - bílé květy, výška 40 cm.[2][7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Ukázky kultivarů plamenky Drummondovy:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 14.01.2016]. Roč. 84, čís. 3, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  2. a b Herbář Wendys: Plamenka Drummondova [online]. Botanika Wendys.cz, Zdeněk Pazdera, Miličín, rev. 13.06.2015 [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 
  3. a b Native plant database: Phlox drummondii [online]. Wildflower center, University of Texas, Austin, TX, USA [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Plant Finder: Phlox drummondii [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO, USA [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c CHRISTMAN, Steve. Plant Encyclopedia: Phlox drummondii [online]. Floridata.com, Tallahassee, FL, USA, rev. 26.05.1999 [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b KAŠŠÁK, Pavol. Plamenka Drummondova [online]. Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity, Lednice [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 
  7. a b c JELÍNKOVÁ, Eva. Plamenka Drummondova [online]. Eva Jelínková [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 
  8. GROHMANN, F. Flora of Pakistan: Phlox drummondii [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]