Pankrácké náměstí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pankrácké náměstí
Pohled na náměstí z jedné z lávek přes magistrálu před Nuselským mostem
Pohled na náměstí z jedné z lávek přes magistrálu před Nuselským mostem
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 4
ČtvrťNusle
Poloha
Historie
Pojmenováno poPankrác
Další údaje
Kód ulice463566
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pankrácké náměstí se rozkládá v Praze-Nuslích na předmostí Nuselského mostu. Jeho severní části dominuje budova Kongresového centra. Pod jeho severovýchodním okrajem prochází trasa metra C.

V 30. letech 20. století na náměstí bylo fotbalové hřiště SK Nusle. Po zastavění prostor v Dejvicích a během výstavby areálu ČVUT v Praze 6 počátkem šedeátých let 20. století, se tady odehrávaly po tři roky tradiční matějské poutě vždy od 24.2., než se přesunuly na Výstaviště v Praze 7. Tehdy zde historické hřiště SK Nuslí, s vysokými hliněnými ochozy upravenými na tribuny k stání a dřevěnou tribunkou pro sedící diváky, ještě stálo a bylo pro potřebu Matějské poutě i využíváno. Na pouti se tehdy objevil po mnoha letech kromě karavany velbloudů i tobogán, atrakce za první Československé republiky u Matěje běžná. Výstavba Kongresového centra a rozsáhlé křižovatky s nadchody v 70. letech charakter náměstí značně změnila a celé náměstí se vlastně stalo předmostím Nuselského mostu. Zanikla také ulice spojující tyto prostory s dolními Nuslemi, kdysi plynule navazující na ulici Boleslavovu. Byla zasypána i s přilehlou zahrádkářskou kolonií a nová zvýšená plošina využita pro výstavbu nového Gymnázia na Vítězné pláni a školního hřiště. Na této straně byl také vystavěn věžovitý hotel Forum (dnes Corynthia). Poblíž je stanice metra Vyšehrad v jižním ústí Nuselského mostu, zámeček (Miramare) Bělka, Bučanka a cca 600 m odsud bastiony Vyšehradské pevnosti (bezejmenná rohatka proti Nuslím).

Plánované nové náměstí[editovat | editovat zdroj]

Jako Pankrácké náměstí bylo po nějakou dobu označováno plánované nové centrální náměstí Prahy 4, které mělo vzniknout na Pankrácké pláni v blízkosti stanice metra Pankrác. Na nové náměstí se měla přemístit i radnice Prahy 4. Později tato myšlenka zapadla; v roce 2011 se Nuselská radnice pomalu začíná přesouvat do přestavované budovy polikliniky na Budějovické náměstí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]