Pangas spodnooký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPangas spodnooký
alternativní popis obrázku chybí
Pangas spodnooký
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádsumci (Siluriformes)
Čeleďpangasovití (Pangasiidae)
Rodpangas (Pangasianodon)
Binomické jméno
Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)
Areál rozšíření
Synonyma
  • Helicophagus hypophthalmus Sauvage, 1878
  • Pangasius hypophtalmus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pangas spodnooký (Pangasianodon hypophthalmus, syn. Pangasius hypophthalmus), česky též pangas siamský, sumeček siamský, sumeček žraločí či štíhlohlavec žraločí, je sladkovodní ryba z čeledi pangasovití (Pangasiidae).

Původní je v jihovýchodní Asii v řekách Mekong a Menam-Čao-Praja. Byl vysazen i jinde. Dorůstá délky 130 cm a hmotnosti 44 kg.[2] Patří mezi všežravce.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Má komerční využití, v České republice, kde se dovážený prodává na maso pod (obchodním) názvem Pangasius, je v současnosti nejprodávanější rybou.[3] Češi prý oceňují nepřítomnost kostí, nízkou cenu a nepřítomnost rybího zápachu.

Bývá také chován v okrasných akváriích, avšak s jeho chovem i odchovem mohou být problémy vzhledem k jeho velikosti.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V České republice se šířil hoax[4], který s odkazem na anglický web[5] konzumenty varoval, že mekongská voda, ve které je sumeček siamský chován, je velmi znečištěna chemikáliemi (jak ze současného průmyslu a hnojiv a civilizace obecně, tak ze zbytků chemie po válce ve Vietnamu), že vzhledem k průmyslovému způsobu chovu je krmen „kdo ví čím“ a že je ve snaze dosáhnout vyššího výnosu ošetřován v Evropě v potravinářství zakázanou malachitovou zelení kvůli ochraně proti kožovci. Také upozorňoval na to, že ne každý si uvědomuje, že se jedná o sladkovodní rybu, která navíc nemůže být čerstvá, když se dopravuje přes půl planety. A že má velmi vysoký obsah vody, takže kdyby se uvažovala cena za maso bez vody, byla by výrazně vyšší.[4]

Podle Státní veterinární správy České republiky byli ovšem dovážení sumečci opakovaně testováni na různé chemické látky včetně steroidů a chlorovaných pesticidů a žádné problémy nebyly zjištěny. Malou výjimkou byla vyšší přítomnost polyfosfátů (ovšem nepřekračující stanovené limity) a vysoký podíl vody, což ovšem neohrožuje zdraví zákazníka, pouze jeho peněženku.[6] Z hlediska výživy je také pravda, že jako sladkovodní ryba obsahuje málo jódu a omega-3 nenasycených mastných kyselin a navíc má vysoký obsah sodíku, takže se nejedná o nějak speciálně zdravější jídlo.[7]

V roce 2012 udělal časopis dTest, který se zabývá nezávislými rozbory kvality výrobků, test, který odhalil, že mražený pangas od určitých výrobců obsahuje i polovinu vody, v jednom případě bylo množství polyfosfátů nad stanovenou normou.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Pangasius hypophthalmus, Striped catfish : fisheries, aquaculture, aquarium [online]. Příprava vydání Rainer Froese, Daniel Pauly. FishBase, 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  3. VEČERKOVÁ, Hana. Pangasius zdraví neuškodí, ukázal test. iDnes.cz [online]. 2009-10-30 [cit. 2010-5-27]. Dostupné online. 
  4. a b Pangasius - je to k jídlu? [online]. hoax.cz [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. 
  5. Don’t Eat this fish: Pangas (Pangasius, Vietnamese River Cobbler, White Catfish, Gray Sole) [online]. dietmindspirit.org [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. 
  6. DUBEN, Josef. Někoho straší pangas, jiného Santa Klaus [online]. Státní veterinární správa České republiky, 2009-11-19 [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. 
  7. Nejíst pangase? Celá pravda o jeho mase!. zdravi.centrum.cz [online]. 2010-1-12 [cit. 2010-5-27]. Dostupné online. 
  8. A DOST! Pangasius zmrazený (video)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]