p-V diagram

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zobrazení cyklu třístupňového parního stroje v p-V diagramu.

p-V diagram, (též pV-diagram, diagram tlak–objem[1]) je stavový diagram zobrazující závislost tlaku plynu na jeho objemu. Na vodorovnou osu se vynáší objem, na svislou osu tlak. Používá se pro vizualizaci termodynamických dějů a termodynamických cyklů v uzavřených systémech, ale také například v medicíně – v kardiovaskulární fyziologii a respirační fyziologii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Body v p-V diagramu[editovat | editovat zdroj]

Každý bod v p-V diagramu určuje jednoznačně stav zkoumaného plynu. Při známém množství zkoumaného plynu na základě znalosti tlaku a objemu je možné vypočítat teplotu podle stavové rovnice. Například pro ideální plyn ze stavové rovnice ideálního plynu vyplývá:

kde

teplota plynu
tlak plynu
objem plynu
– počet molů plynu
molární plynová konstanta

Čáry v p-V diagramu[editovat | editovat zdroj]

Zobrazení základních termodynamických dějů v p-V diagramu.

Spojité čáry v p-V diagramu zobrazují různé termodynamické děje nebo jejich postupnost, jimiž se zkoumaný plyn dostane z jednoho stavu do druhého. Základní termodynamické děje mají charakteristický průběh čar. Je možné je vyjádřit rovnicí obecné polytropy s exponentem n: p.vn = const. (viz obrázek):

  • izobara – čára je rovnoběžná s vodorovnou osou (n=0)
  • izochora – čára je rovnoběžná se svislou osou (n= )
  • izoterma – pro ideální plyn je čára hyperbola (n=1)
  • adiabata – pro ideální plyn je čára exponenciální křivka s exponentem rovným Poissonově konstantě (n=k)
  • polytropa – obecná křivka probíhající ve výseku mezi izotermou a adiabatou

Plochy v p-V diagramu[editovat | editovat zdroj]

Obecné zobrazení přechodů mezi stavy 1 a 2 v p-V diagramu.

Plošný obsah uzavřené plochy v p-V diagramu je úměrný objemové (mechanické) práci. Toto vyplývá ze vztahu pro práci, co je v daném případě i vztah pro výpočet plochy v daných souřadnicích diagramu:

kde

– je objemová práce (J)
– je funkce průběhu tlaku plynu při ději z bodu 1 do bodu 2 (Pa)
– je funkce průběhu tlaku plynu při ději z bodu 2 do bodu 1 (Pa)
– je nejmenší objem během cyklu (m3)
– je nejmenší objem během cyklu (m3)
– je diferenciál objemu (m3)

Pokud termodynamické děje probíhají okolo ohraničené plochy v směru hodinových ručiček, tato práce se z pracovního oběhu získává, diagram tedy odpovídá tepelnému motoru. Pokud termodynamické děje probíhají okolo ohraničené plochy proti směru hodinových ručiček, tato práce se v pracovním oběhu spotřebovává, diagram tedy odpovídá pracovnímu stroji.

Zobrazení základních tepelných oběhů v p-V diagramu[editovat | editovat zdroj]

Idealizovaný p–V diagram

p–V diagram zobrazuje závislost změny tlaku p na objemu V pro určitý termodynamický děj nebo více dějů. Sada dějů v termodynamice typicky tvoří termodynamický cyklus, u něhož se systém vrací do výchozího stavu, s původním tlakem a objemem.[zdroj?]

Na obrázku vpravo je idealizovaný p–V diagram. Významné stavy jsou označeny čísly 1 až 4. Trajektorie mezi dvěma stavy znázorňuje určitý termodynamický děj (označený písmeny A až D), při kterém se mění tlak nebo objem systému (nebo obojí). Význam diagramu je v tom, že znázorňuje množství energie vynaložené nebo přijaté systémem ve formě práce, protože čistá práce je reprezentována plochou uzavřenou čtyřmi úsečkami. Procesy 1-2-3 na obrázku produkují pracovní výstup, zatímco procesy 3-4-1 vyžadují dodání energie pro návrat do výchozího stavu; čistá práce je jejich rozdílem. Tento obrázek je značně idealizovaný, protože všechny přechody mezi stavy jsou znázorněny úsečkami a rohy jsou tvořeny pravými úhly. Pracovní cyklus skutečného zařízení má složitější tvar.[zdroj?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Indikátorový diagram.

p–V diagram pod názvem indikátorový diagram vyvinul v roce 1796 James Watt se svým zaměstnancem John Southern.[2][3] Diagram byl zaznamenáván pisátkem, kterým v jednom směru pohybovala deska propojená s pístem a ve směru kolmém indikátor měřiče tlaku.[zdroj?] Watt použil tento diagram pro radikální zlepšení účinnosti parního stroje. V současnosti se indikátorový diagram získává z rychlého snímače tlaku umístěného přímo v pracovním prostoru motoru nebo stroje. Zachycuje tedy skutečný průběh tlaku který se vlivem různých dějů (průtah zapálení, nedokonalost spalování, průstup tepla, ztráty škrcením, apod.) od teoreticky modelovaného odlišuje.

Aplikace[editovat | editovat zdroj]

Technika[editovat | editovat zdroj]

Diagram konkrétně znázorňuje závislost tlaku páry na jejím objemu ve válci během celého cyklu pohybu pístu parního stroje. Graf umožňuje výpočet vykonané práce a může tak poskytnout měřítko výkonu produkovaného strojem.[4]

Pro přesný výpočet práce vykonané systémem je třeba vypočítat integrál tlaku podle objemu. Z p–V diagramu lze snadno vypočítat práci, která je dána plochou uzavřenou cyklem.[zdroj?]

Někdy se na osu x nevynáší objem, ale specifický objem; v tomto případě bude plocha pod křivkou reprezentovat práci na jednotku hmotnosti pracovního plynu (tj. J/kg).[zdroj?]

Pracovní cykly pístových motorů[editovat | editovat zdroj]

Pracovní cykly turbín[editovat | editovat zdroj]

Medicína[editovat | editovat zdroj]

V kardiovaskulární fyziologii je diagram často používá znázornění určitých událostí srdečního cyklu v levé srdeční komoře. Analýza smyčky tlak-objem v kardiologii se široce používají v základním výzkumu a preklinickém testování pro charakteristiku výkonnosti nedotčeného srdce v různých situacích (vliv léčiv, nemocí, charakterizace kmenů) myší.[zdroj?]

Každý srdeční cyklus se skládá z následující posloupnost dějů. Levý obrázek ukazuje p–V smyčku z reálného pokusu; písmena se odkazují na body na této křivce.

  • A je koncový diastolický bod; to je bod, ve kterém začíná kontrakce. Tlak se začíná zvyšovat, rychle překročí atriální tlak, a mitrální chlopeň se uzavře. Protože tlak je také nižší než aortální tlak, je aortální chlopeň také uzavřena.
  • Segment AB odpovídá fázi kontrakce. Protože mitrální i aortální chlopně jsou uzavřené, objem je konstantní. Z tohoto důvodu se tato fáze nazývá izovolumická kontrakce.
  • V bodě B tlak překročí tlak aorty a aortální chlopeň se otevře, čímž začíná ejekce.
  • BC je ejekční fáze, objem se zmenšuje. Na konci této fáze se tlak opět snižuje a klesá pod aortální tlak. Aortální chlopeň se zavírá.
  • Bod C je koncový systolický bod.
  • Segment CD je izovolumická relaxace. Během této fáze tlak dále klesá. Mitrální i aortální chlopeň jsou opět uzavřeny, takže objem je konstantní.
  • V bodě D tlak klesá pod atriální tlak a mitrální chlopeň se otevře, díky čemuž se komora začne plnit.
  • DA je fáze diastolického plnění. Krev proudí z levé síně do levé komory. Plnění komor je ukončeno kontrakcí síní.

Je vidět, že p–V smyčka má přibližně tvar pravoúhelníka a je orientována proti směru hodinových ručiček.

Zkoumáním a analýzou jednotlivých smyček nebo řady smyček lze odvodit velmi užitečné informace, například:

  • horizontální vzdálenost mezi levým horním a pravým dolním rohem každé smyčky je systolický objem.[6]
  • přímka spojující levý horní roh několika smyček je kontrakční nebo inotropický stav.[7]

V externích odkazech jsou přesnější reprezentace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pressure–volume diagram na anglické Wikipedii a p-V diagram na slovenské Wikipedii.

  1. KUNC, Antonín, a kol. Mechanika III. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo technickej literatúry, n.p., 1965. 256 s. (slovensky) 
  2. HUNT, Bruce J., 2010. Pursuing Power and Light. [s.l.]: Johns Hopkins University Press. Dostupné online. ISBN 0-8018-9359-3. 
  3. WALTER, John, 2008. The Engine Indicator [online]. 2008. S. xxv-xxvi. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-10. 
  4. HILLS, Richard L.; PACEY, A. J., 1972. The measurement of power in early steam-driven textile mills. Technology and Culture. Leden 1972, roč. 13, čís. 1, s. 25–43. Dostupné online. 
  5. Walter 2008.
  6. Diagram at uc.edu [online]. [cit. 2006-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-06-22. 
  7. Systolic dysfunction

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ANTAL, Štefan. Termodynamika. Bratislava: Edičné stredisko STU, 1992. 317 s. ISBN 80-227-0495-4. (slovensky) 
  • CARDWELL, D. S. L., 1971. From Watt to Clausius: The Rise of Thermodynamics in the Early Industrial Age. Heinemann: London. ISBN 0-435-54150-1. S. 79–81. 
  • MILLER, D. P., 2011. The Mysterious Case of James Watt's '"1785" Steam Indicator': Forgery or Folklore in the History of an Instrument?. International Journal for the History of Engineering & Technology. Roč. 81, s. 129–150. DOI 10.1179/175812110x12869022260231. S2CID 109538193. 
  • PACEY, A. J.; FISHER, S. J., 1967. Daniel Bernoulli and the vis viva of compressed air. The British Journal for the History of Science. Roč. 3, čís. 4, s. 388–392. DOI 10.1017/S0007087400002934. 
  • British Transport Commission. Handbook for Railway Steam Locomotive Enginemen. Londýn: B.T.C., 1957. ISBN 0-7110-0628-8. Kopie publ. Ian Allan (1977). 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]