Oscar Montelius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oscar Montelius
Narození9. září 1843
Stockholm, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Úmrtí4. listopadu 1921 (ve věku 78 let)
Stockholm, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Příčina úmrtízápal plic
Místo pohřbeníSeverní hřbitov (od 1921; 59°21′26″ s. š., 18°1′7″ v. d.)
Povoláníantropolog, archeolog a prehistorik
Alma materUppsalská univerzita
OceněníAnders Retzius Medal (1913)
Řád za zásluhy v oblasti umění a věd
čestný profesor
Manžel(ka)Agda Montelius (od 1871)
PříbuzníHenning Montelius (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oscar Montelius (9. září 1843 Stockholm4. listopadu 1921 Stockholm) byl švédský archeolog, který vytvořil koncept relativního datování v archeologii.

Práce[editovat | editovat zdroj]

Oscar Montelius vytvořil koncept seriace, relativního chronologického datování. Seriace je proces vytváření chronologie uspořádáváním hmotných reliktů někdejší kultury v pořadí, které vytváří co nejvíce konzistentní rámec jejich kulturní tradice.

Původně začal tuto metodu rozpracovávat pro artefakty v muzejních sbírkách u kterých často chyběly důvěryhodné údaje tím, že je porovnával s jinými artefakty z podobné geografické oblasti. Monteliova metoda vytvořila konkrétní časové osy pro dané oblasti za použití hmotných reliktů někdejších kultur. Později, když se jeho relativní datování porovnalo s písemnými prameny, mohl být položen základ pro absolutní datování (které se dnes provádí takřka výhradně za použití přírodovědných metod).

Montelius vzal systém tzv. tří dob (doba kamenná, doba bronzová a doba železná) který původně vytvořil dánský archeolog Christian Jürgensen Thomsen k uspořádání nálezů v kodaňském muzeu a dále jej rozpracoval. Neolit ve Skandinávii rozdělil do period I-IV a severskou dobu bronzovou do šesti period I-VI. Byl prvním badatelem který určil, že početné švédské petroglyfy pocházejí z doby bronzové tak, že porovnával sekery na nich vyobrazené s archeologickými nálezy seker. Dále podpořil Thomsenovu typologii zlatých brakteátů z doby stěhování národů.

Tím, že vzal kalendářní data z tehdy nedávno rozluštěných egyptských hieroglyfů se mu povedlo stanovit komplexní systém křížového datování napříč různými typologiemi a spolu souvisejícími artefakty a položil základ i absolutnímu datování archeologických nálezů napříč celou Evropou.

Jeho difuzionistické teorie byly sice později rozšířeny o komplexnější pohled na kulturní interakce, ale po upřesnění jeho systému se částečně používají dodnes. Od roku 1917 byl Montelius členem Švédské akademie.

Společně s jeho ženou Agdou Montelius (mimochodem aktivní feministkou) jsou pohřbeni v dolmenu (typ hrobu běžný ve Švédsku v průběhu doby bronzové) v Norra begravningsplatsen v Solna ve Švédsku.

Oscar Montelius zemřel na zápal plic. Traduje se ne příliš podložená historka, že během návratu z jedné ze svých evropských cest na sklonku svého života projížděl skrze Čechy. Zde byl ovšem na nádraží považován místními vlastenci a sokoly za Němce a byl okraden o svůj kabát, následkem čehož měl onemocnět.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oscar Montelius na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]