Nižegorodskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nižegorodskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik27. března 2020[1]
Linky Velká Kolcevaja
 Někrasovskaja
Přestup na stanici Nižegorodskaja
 Nižegorodskaja
Technické informace
Typ stanicepětilodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť2
Hloubka pod povrchem25,8 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nižegorodskaja (rusky Нижегородская) je přestupní stanice moskevského metra na Velké Kolcevé a Někrasovské lince, která byla zprovozněna dne 27. března 2020 v rámci úseku Kosino - Lefortovo na Někrasovské lince. Tehdy celý úsek byl obsluhován v rámci této linky. Ode dne 17. března 2023, kdy byly z Někrasovské linky vyjmuty stanice Aviamotornaja, Lefortovo a Elektrozavodskaja (zprovozněna 31. prosince 2020 a rovněž dočasně připojena k Někrasovské lince), se Nižegorodskaja stala konečnou západní stanicí na této lince. Dne 20. března 2023 pak byly stanice Nižegorodskaja, Aviamotornaja a Lefortovo připojeny k Velké Kolcevé lince. Stanice je pojmenována podle ulice, na které se nachází. Ze stanice je možné přestoupit na stejnojmennou stanici na Moskevském centrálním okruhu a stejnojmennou železniční zastávku, kterou obsluhují vlaky v Gorkovském směru Moskevské železnice a na lince MCD-4.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Nižegorodskaja se nachází ve čtvrti Nižegorodskij rajon (Нижегородский район) na Nižegorodské ulici (Нижегородская улица) v blízkosti křížení Moskevského centrálního okruhu a tratě Moskevské železnice Gorkovského směru, která je obsluhována i vlaky na lince MCD-4. Díky této skutečnosti je zde zorganizován dopravně-přestupní uzel, který se po dokončení stane největším v Moskvě. Vznikne zde navíc 45-patrová budova s obchodními účely o celkové výměře 65 tisíc m2, dále komerční prostory o celkové výměře 14 tisíc m2 a parkoviště s 500 parkovacími místy. Pro všechny typy veřejné dopravy zde existuje společný terminál dopravně-přestupního uzlu, který zahrnuje pokladny i čekárnu pro cestující. Předpokládá se, že celkové množství cestujících za hodinu bude dosahovat od 90 tisíc do 125 tisíc za hodinu a až 600 tisíc za den.

Stanice disponuje dvěma podzemními vestibuly, jihovýchodní a severozápadní. Jihovýchodní vestibul je napojen na podchod pod Rjazanským prospektem (Рязанский проспект) a východy ze severozápadního míří k nástupištím Moskevského centrálního okruhu (na estakádě) a Moskevské železnice. Vstup do něj je možný z vestibulu pro stanici Moskevského centrálního okruhu, jehož vstup se nachází pod jeho nástupištěm nebo přes budovu terminálu dopravně-přestupního centra. Vestibuly jsou s nástupišti propojeny celkem 12 eskalátory a 5 výtahy pro imobilní občany.

Nižegorodskaja je pětilodní stanice se dvěma ostrovními nástupišti a čtyřmi kolejemi. Jedná se o nejširší jednoúrovňovou stanici v Rusku, svým uspořádáním se podobá stanici Moskovskaja v Nižním Novgorodu, tam jsou ale nástupiště užší. Provoz v této stanici je zorganizován tak, že dvě vnitřní koleje patří Někrasovské lince a vnější Velké Kolcevé lince. Design stanice se odkazuje na stavebnici Lego - stanici zdobí velké různobarevné ozdobné prvky, které se skládají do jednoduchých tvarů. Ve výzdobě stanice jsou použity panely metalokeramické a porcelánovo kameninové panely ve žluté, oranžové, zelené a modré barvě a také šedá velkorozměrová porcelánová kamenina imitující beton. Barevné panely vizuálně rozdělují stanici do několika zón v různých barvách, které mají sloužit jako navigační systém pro cestující. Strop je obložen hliníkovými panely, stěny zdobí moderní grafika. Osvětlení stanice je kombinované, skládá se z přímého a odraženého světla. Stěny chodeb, vestibulů a nástupišť jsou obloženy porcelánovou kameninou a přírodním kamenem. Podlaha stanice je pokryta žulou v šedé a černé barvě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Нижегородская (станция метро) na ruské Wikipedii a Нижегородская (транспортно-пересадочный узел) na ruské Wikipedii.

  1. СТАНЦИЯ МЕТРО «НИЖЕГОРОДСКАЯ» [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Aviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije

← směr Nižegorodskaja Metro v MoskvěNěkrasovskaja směr Někrasovka
Nižegorodskaja Stachanovskaja
Nižegorodskaja StachanovskajaOkskajaJugo-VostočnajaKosino Ulica DmitrijevskogoLuchmanovskajaNěkrasovka