Davydkovo (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Davydkovo
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik7. prosince 2021[1]
Linky Velká Kolcevaja
Technické informace
Typ stanicedvoulodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť2
Hloubka pod povrchem33 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Davydkovo (rusky Давыдково) je stanice moskevského metra na Velké Kolcevé lince, která byla zprovozněna 7. prosince 2021 v rámci úseku Mňovniki - Kachovskaja. Je pojmenována podle nedaleko nacházející se bývalé osady, jejíž území je dnes součástí čtvrti Fili-Davydkovo (Фили-Давыдково), ve které se stanice částečně nachází.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Davydkovo se nachází ve čtvrtích Možajskij rajon (Можайский район) a Fili-Davydkovo podél Aminěvského šosse (Аминьевское шоссе) u jeho křížení s Iniciativnou ulicí (Инициативная улица ). Jedná se o území bývalého města Kuncevo, které se v roce 1960 stalo součástí Moskvy. Stanice disponuje jedním vestibulem s jedním povrchovým pavilonem. Trať metra je zde vybudována v dvoukolejném tunelu, proto stanice Davydkovo má dvě boková nástupiště, jež jsou propojena s vestibuly prostřednictvím výtahů a eskalátorů, které však končí nad úrovní nástupišť. Zbytek musí cestující dojít po schodišti. Nástupiště jsou propojena mostem s výhledem na stanici.

Jelikož se stanice nachází v blízkosti velké základny Ministerstva pro mimořádné situace, design stanice je tomu plně věnován. Celá stanice je laděna do bílé, šedé, modré a červené, což jsou barvy, které Ministerstvo pro mimořádné situace má ve znaku. Umělecká díla věnující se této tematice se nacházejí v celém prostoru pro cestující. Zatímco v případě pavilonu se jedná o techniku tisku na sklo, v prostoru pokladen, na sjezdech eskalátorů a přímo na nástupištích se pak jedná o bílé bas-reliéfy, které jsou vytvořeny z pohledového betonu.

Stěny nástupišť vyplňují panely ukazující hlavní úkoly Ministerstva pro mimořádné situace v době míru. Jsou zde vyobrazeni například minéři, hasiči, potapěči, letadlo, letadlo Berijev Be-200 určené k likvidaci lesních požárů, kynologové a další oddíly pracovníků tohoto ministerstva určené k záchraně životů i přírody. Toto vše je zde doplněno mottem: prevence, záchrana, pomoc. Strop prostoru nástupiště zdobí zrcadlové panely, které opticky rozšiřují prostor. Mezi kolejemi je pak umístěna červená sloupová stěna s průhledy na protější nástupiště. Tato stěna je taktéž okrášlena panely s tematikou stanice.

Na stropě v prostoru eskalátorů je několik kompozic, kde je opět napsáno motto ministerstva: prevence, záchrana, pomoc. Stěny jsou zde z pohledového betonu s mozaikovými vložkami z přírodního kamene a smaltu. Pokladní sál zdobí dílo „Hvězda spásy“. V jeho středu je ikona Hořícího keře, patronka Ministerstva pro mimořádné situace, a na okraji je požární věž. Panel je rovněž vyroben z pohledového betonu, jeho střed s ikonou je pak tvořen mozaikou z přírodního kamene. Povrchový pavilon je vyzdoben vitráží "Hrdinové jsou vždy nablízku“. Toto dílo zobrazuje velké postavy zástupců různých služeb ruského Ministerstva pro mimořádné situace: hasičů, ženistů, báňských záchranářů, pilotů, potápěčů, lékařů a tak dále.[2][3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Давыдково (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. Путин и Собянин открыли десять станций Большой кольцевой линии [online]. Dostupné online. 
  2. Давыдково. Наш транспорт [online]. 2021-12-07 [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Станция метро «Давыдково» Большой кольцевой линии - MoscoWalk.ru - Прогулки по Москве | Метро. moscowalk.ru [online]. [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Aminěvskaja Davydkovo Kuncevskaja

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije