Savjolovskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Savjolovskaja
Střední loď stanice
Střední loď stanice
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik31. prosince 1988
Linky Serpuchovsko-Timirjazevskaja
Přestup na stanici  Savjolovskaja
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, hluboko založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem52 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Savjolovskaja (rusky Савёловская) je stanice moskevského metra. Je zde možný přestup na stejnojmennou stanici Velké Kolcevé linky.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Savjolovskaja se nachází na Serpuchovsko-Timirjazevské lince, v její severní části nedaleko centra Moskvy. Je to podzemní, trojlodní stanice, založená 52 m pod povrchem. Severním směrem za nástupištěm se nacházejí slepé koleje, umožňující obracení vlaků. Lodě tvořící nástupiště jsou spolu spojeny pomocí prostupů. Ze střední lodě oběma směry podle osy stanice vybíhají do mělce založených podpovrchových vestibulů eskalátorové tunely. Obklad podzemních prostor je relativně strohý – na stěny byl použit mramor, na stěnách za nástupištěm se nacházejí mozaiky ztvárňující budování železnice na počátku 20. století a pro podlahu byla použita žula. Savjolovskaja byla otevřena 31. prosince roku 1988 jako součást úseku Čechovskaja – Savjolovskaja. Do roku 1991 plnila funkci konečné stanice.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Altufjevo Metro v MoskvěSerpuchovsko-Timirjazevskaja směr Bulvar Dmitrija Donskogo
Dmitrovskaja Savjolovskaja Mendělejevskaja
AltufjevoBibirjevoOtradnojeVladykino Petrovsko-Razumovskaja Timirjazevskaja DmitrovskajaSavjolovskaja Mendělejevskaja Cvětnoj Bulvar Čechovskaja Borovickaja PoljankaSerpuchovskaja Tulskaja Nagatinskaja NagornajaNachimovskij prospektSevastopolskaja ČertanovskajaJužnajaPražskajaUlica Akademika JangeljaAnninoBulvar Dmitrija Donskogo