Neumětely (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neumětely
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba14. století
Zánik15. století
Stavebníkzbraslavský klášter
Poloha
Adresau Velkého rybníka, Neumětely, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Neumětely
Neumětely
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neumětely jsou zaniklá tvrzokrese Beroun. Existovala pravděpodobně od konce čtrnáctého století do druhé poloviny patnáctého století. Dochovala se po ní část tvrziště na jihozápadním okraji Velkého rybníka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tvrz byla založena nejspíše na konci čtrnáctého století, když velkou část vesnice získal zbraslavský klášter. Na počátku husitských válek o ni přišel a pražané ji věnovali Janu Prčkovi. Později se stala karlštejnským manstvím.[1] Po skončení husitských válek se vesnice navrátila do držení kláštera a jeho opat Jan tvrz zastavil za 140 kop pražských grošů Vaňkovi z Mostu. Od něj ji koupili bratři Václav a Oldřich z Valtířova. Koupi potvrdil roku 1460 král Jiří z Poděbrad.[2] Dalším majitelem se na krátkou dobu stal Václavův syn Bohuslav, který pusté tvrziště roku 1485 přenechal jako součást věna své dceři Dorotě provdané za Zdeňka z Koněprus. Na počátku šestnáctého století bylo neumětelské panství připojeno k Libomyšli.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Tvrziště se nachází jižně od vesnice. Mívalo tvar sedmiúhelníka s průměrem až 75 metrů. Původně bylo obehnané ze všech stran vodním příkopem a valem, který byl koncem devatenáctého století rozvezen a použit k částečnému zasypání příkopu. Příkop se tak dochoval jen na východní a částečně na jižní straně.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ÚLOVEC, Jiří. Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech. Díl 2. N–Ž. Praha: Libri, 2005. 768 s. ISBN 80-7277-208-2. Kapitola Neumětely, s. 62–67. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek VI. Podbrdsko. Praha: František Šimáček, 1889. 411 s. Dostupné online. S. 218. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek VI. Podbrdsko. Praha: František Šimáček, 1889. 411 s. Dostupné online. Kapitola Neumětely, s. 216–219. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]