Nějak se to komplikuje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nějak se to komplikuje
Původní názevIt's Complicated
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka120 minut
ŽánrRomantický / Komedie
ScénářNancy Meyers
RežieNancy Meyers
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMeryl Streep
Alec Baldwin
Steve Martin
ProdukceNancy Meyers
Scott Rudin
HudbaHeitor Pereira
Hans Zimmer
KameraJohn Toll
StřihJoe Hutshing
David Moritz
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 25. prosince 2009
Česko 21. ledna 2010
Produkční společnostiRelativity Media
Waverly Films
Scott Rudin Productions
Dentsu
Universal Studios
DistribuceUniversal Pictures
Rozpočet85 mil. USD
Tržby219 069 702 USD
Nějak se to komplikuje na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nějak se to komplikuje (v anglickém originále It's Complicated) je americká filmová romantická komedie napsaná a režírovaná Nancy Meyersovou v hlavních rolích s Meryl Streepovou, Alecem Baldwinem a Stevem Martinem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jane Adlerová je samostatná rozvedená žena, která vlastní úspěšné pekařství v Santa Barbaře. Po 10 letech oddělení a poté, co její 3 děti dospějí, má konečně dobrý vztah se svým exmanželem Jakem, úspěšným právníkem, jenž se znovu oženil s o mnoho let mladší Agness.

Jane a Jake navštíví promoci svého syna Lukea v New Yorku. Společná večeře vyústí v poměr, který z Jane dělá "tu druhou ženu". Část Jane ví, že je to špatné, protože Jake je stále ženatý s Agness, s níž se pokouší o dítě, druhá část si ale postavení "druhé ženy" užívá a pokračuje v poměru s Jakem i v Santa Barbaře. Jake si pouze užívá tajný sex, ale zároveň cítí nostalgii po životě, který žil s Jane – její vaření a to, že byl nablízku svým dětem. Přemýšlí, zda by nebylo lepší zestárnout s Jane a ne zakládat novou rodinu s Agness.

Místo jedné z pravidelných návštěv kliniky kvůli vyšetření své plodnosti, které mu naplánovala Agness, jde Jake raději na oběd s Jane. Jdou společně do hotelu a tam je spatří Harley, snoubenec jejich dcery Lauren. Ten zůstane diskrétní, a tak se Janiny a Jakeovy děti nic o jejich vztahu nedozví. Nic neví také Agness, protože Jake s ní má stále sex, pokud o něj sama požádá, její pětiletý syn Pedro ale Jakea podezírá poté, co ho přistihne, jak telefonuje z koupelny.

Komplikací pro Jakea, aby znovu získal Jane, je Adam Schaffer, architekt, kterého Jane najala, aby přestavil její dům, a který se rovněž do Jane zamiloval. Jane Adama pozve na Lukeovu party na oslavu promoce poté, co Jake nepřijde na domluvenou večeři. Než ji vyzvedne, začne Jane kouřit jointa, kterého předtím dostala od Jakea. Na party ho kouří i Adam. Jake začne žárlit, když je vidí v dobré náladě, ale pak kouří marihuanu taky. Agness potom vidí Jane a Jakea, jak spolu tancují a začne být podezíravá. Když z party odcházejí, Adam má hlad, a tak jedou do Janiny pekárny, kde upečou čokoládové croissanty.

Jake v noci opustí Agness a přijede k Jane. Ta ho odmítá, ale na naléhání dětí jej nechá chvíli přebývat ve svém domě. Shodou náhod zjistí Adam přes webovou kameru pravdu o vztahu Jane a Jakea a raději se s Jane rozejde, aby si nezlomil srdce. Vše zjistí také děti Jane a Jakea. Nejsou z toho šťastné, protože se stále vzpamatovávají z jejich rozvodu. Jane jim ale řekne, že se k sobě nevracejí. Jake potom odjede, stejně jako děti, ty odjedou do domu Harleyho a Lauren. Jane se s nimi potom usmíří. Když se Jane vrátí domů, je tam Jake. Promluví si spolu a přátelsky se rozejdou.

Film končí, když se Adam vrací do Janina domu kvůli jeho přestavbě. Na úplném konci společně se smíchem vcházejí do Janina domu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Meryl Streepová Jane Adlerová
Alec Baldwin Jake Adler
Steve Martin Adam Schaffer
John Krasinski Harley
Lake Bell Agness Adlerová
Mary Kay Place Joanne
Rita Wilsonová Trisha
Alexandra Wentworth Diane
Hunter Parrish Luke Adler
Zoe Kazan Gabby Adlerová
Caitlin Fitzgerald Lauren Adlerová
James Patrick Stuart Dr. Moss
Blanchard Ryan Annalise
Michael Rivera Eddie
Robert Curtis Brown Peter
Peter Mackenzie Dr. Alan
Rosalie Ward Alex

Výroba[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2008 Nancy Meyersová souhlasila s projektem Universal Studios, který napíše, zrežíruje a spolu se Scottem Rudinem bude produkovat.[1] Obsazování rolí začalo v roce 2008, jednání s Meryl Streep a Alecem Baldwinem začalo v srpnu,[2][3] Steve Martin se přidal v říjnu.[4] Další herci byli do snímku obsazeni během roku 2009.

Natáčení snímku probíhalo od dubna[5] do srpna 2009.[6]

Ohlas[editovat | editovat zdroj]

Snímek se od filmové kritiky dočkal smíšených reakcí. Server Rotten Tomatoes na základě 164 kritických hodnocení uvedl, že 57 % z nich je kladných.[7] Server Metacritic na základě 30 hodnocení uvádí rovněž 57 %.[8]

Snímek získal tři nominace na Zlatý glóbus a to v kategoriích nejlepší herečka ve filmovém muzikálu nebo komedii (Meryl Streep), nejlepší filmový muzikál nebo komedie a nejlepší scénář.[9] Alec Baldwin byl zase nominován v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli na cenu BAFTA.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku It's Complicated (film) na anglické Wikipedii.

  1. FLEMING, Michael. Universal woos next Meyers movie [online]. May 7, 2008 [cit. 2009-08-23]. Dostupné online. 
  2. FLEMING, Michael. Streep in deep with Meyers [online]. August 5, 2008 [cit. 2009-08-23]. Dostupné online. 
  3. FLEMING, Michael. Baldwin flirts with romantic comedy [online]. August 14, 2008 [cit. 2009-08-23]. Dostupné online. 
  4. FLEMING, Michael. Steve Martin joins Nancy Meyers film [online]. October 13, 2008 [cit. 2009-08-23]. Dostupné online. 
  5. Films recently shot in New York [online]. April 21, 2009 [cit. 2009-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-03. 
  6. REUTERS, Thomas. Still the love interest. Screen. August 14, 2009. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  7. It's Complicated Movie Reviews, Pictures [online]. IGN Entertainment [cit. 2010-06-11]. Dostupné online. 
  8. It's Complicated (2009): Reviews [online]. CNET Networks [cit. 2010-02-11]. Dostupné online. 
  9. Nominations and Winners [online]. December 15, 2009 [cit. 2009-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]