Mynaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mynaj
Mynaj – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška111 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastZakarpatská
OkresUžhorod
Mynaj
Mynaj
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha3,9 km²
Správa
PSČ89427
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mynaj (ukrajinsky Минай, maďarsky Minaj, česky Minaj)[1] je sídlo v užhorodském okrese Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Nachází se jižně od Užhorodu a je vlastně jeho jižním předměstím.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1273. V písemných pramenech z 13. až 15. je ves uváděna Ninaj. Teprve od 16. století se. začal používat název Minai, který nahradil původní Ninai. Do Trianonské smlouvy byla ves součástí Uherska, poté byla součástí okresu Užhorod, později okresu Užhorod-venkov v Československu. Za první republiky zde byl obecní notariát.[1] V roce 1938 zde žilo 420 obyvatel. V důsledku první vídeňské arbitráže byla ves v letech 1938 až 1944 součástí Maďarska.[2] Od roku 1945 patříla k Ukrajinské sovětské socialistické republice, která byla součástí SSSR, a nakonec od roku 1991 samostatné Ukrajině. V roce 2001 zde žilo 3 088 obyvatel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Минай na ukrajinské Wikipedii.

  1. a b Seznam obcí a úřadů na Podkarpatské Rusi. Užhorod: [s.n.], 1922. Dostupné online. 
  2. Seznam obcí a okresů republiky Česko-Slovenské, které byly připojeny k Německu, Maďarsku a Polsku (Stav ke dni 28. listopadu 1938). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.