Musée du Barreau de Paris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Musée du Barreau de Paris
Muzejní expozice
Muzejní expozice
Údaje o muzeu
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Adresa25, rue du Jour, 75001 Paris
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musée du Barreau de Paris (Muzeum pařížské advokacie) je muzeum v Paříži, které spravuje sdružení pařížských advokátů Barreau de Paris. Nachází se v městském paláci Hôtel de La Porte v 1. obvodu v ulici Rue du Jour. Muzeum se zaměřuje na právní dějiny ve Francii od 17. století po současnost. Muzeum je možné navštívit pouze v rámci předem ohlášené skupiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum je umístěno ve sklepení paláce Hôtel de la Porte, který si nechal postavit prévôt des marchands Antoine de la Porte (1641-1697). Palác byl v letech 1980-1981 restaurován a je zapsán na seznamu historických památek.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Muzejní sbírky zahrnují umělecká díla (malby, sochy, rytiny, fotografie), právnické rukopisy a tisky, obhajovací řeči slavných advokátů. Expozice přibližuje významné soudní procesy jako proces s Ludvíkem XVI., proces s Marií Antoinettou, Zolův proces během Dreyfusovy aféry, procesy s generály Neyem a Cambronnem, Raoulem Villainem (vrahem Jeana Jaurèse) nebo podvodníkem Staviskym.

Významná je též sbírka obhajovacích řečí advokátů jako byli Claude François Chauveau-Lagarde (obhájce Marie Antoinetty a dalších členů královské rodiny), Fernand Labori (obhájce Émila Zoly), Léon Gambetta, Raymond Poincaré, Jacques Isorni (obhájce maršála Pétaina).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Musée du Barreau de Paris na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]