Monika Hálová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monika Hálová
Narození21. dubna 1959
Praha
Úmrtí5. června 2010 (ve věku 51 let)
Mount Albert
Alma materPražská konzervatoř
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monika Hálová (21. dubna 1959 Praha5. června 2010 Mount Albert, Ontario) byla česká herečka, která je nejvíce známá svou rolí ve filmu Hop – a je tu lidoop, kde ztvárnila partnerku Vladimíra Dlouhého, který byl i jejím spolužákem na Pražské konzervatoři.[1]

Již v dětství hrála v divadle Semafor, kam byla angažovaná v době, kdy dětským rolím odrostla Magda Křížková a Lenka Hartlová. S Jiřím Suchým nazpívala několik písní na albu Básníci a Sedláci/Revizor v šantánu. S Jiřím Grossmannem a Miki Volkem nazpívala také píseň Já hvězdu ti dám.[2] V televizi uváděla pořad pro děti Vlaštovka a Plamínek. V mládí vystudovala hudebně-dramatické oddělení na Pražské konzervatoři. Po škole nastoupila na angažmá v Ostravě v divadle Petra Bezruče. Během své kariéry hrála v mnoha filmech, ale spíše jen epizodní role. Mezi nejznámější filmy a seriály patří Mapa zámořských objevů, kde se objevila s Vlastimilem Brodským, dále ve filmu Pan Vok odchází (1979), kde si zahrála s Martinem Růžkem a Ivou Janžurovou. Dalším filmem byl Hra o královnu (1980), Zelená vlna (1982), Hop – a je tu lidoop či seriál Malý pitaval z velkého města (1982). Poslední rolí, kdy se objevila v televizi, byl seriál Velké sedlo (1986), kde sváděla ženatého Vítězslava Jandáka. V roce 1986 odešla do Ontaria v Kanadě,[3] kde se věnovala divadlu pro české emigranty a krajany.

V osobním životě se vedle ní objevil herec Václav Kopta, ale nakonec se provdala za báňského inženýra Ortwina Kolarczyka s nímž odešla do Kanady.[3] Kariéra herečky pro ní skončila, věnovala se pouze divadlu pro krajany. V Kanadě se podruhé provdala za Daryla Moore[4], se kterým měla čtyři syny (Dustin, Zack,Tyler a Russell).[5] Zemřela v 51 letech v Mount Albertu na rakovinu slinivky břišní.[3]

Film[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vladimír Dlouhý a Monika Hálová (†51): Smrt jen 15 dní po sobě!. Blesk.cz [online]. Blesk.cz [cit. 2019-08-26]. Dostupné online. 
  2. Monika Hálová - Jiří Suchý. www.jiri-suchy.eu [online]. [cit. 2019-08-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-08-26. 
  3. a b c Herečka (✝51) z Pitavalu, která měla blízko k Vladimíru Dlouhému (✝52): V Kanadě ji zabila rakovina. www.super.cz [online]. [cit. 2019-08-26]. Dostupné online. 
  4. Daryl Moore. mooremanordesigns.com [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Monika Moore nekrológ. skwarchukfuneralhome.com [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]