Čekání na déšť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čekání na déšť
Země původuČeskoslovensko
Délka68 minut
Žánrrodinný romantický
ScénářKarel Kachyňa
Karel Čabrádek
RežieKarel Kachyňa
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDita Kaplanová
Zdeněk Sedláček
Laďka Kozderková
Zdeněk Řehoř
Josef Somr
Michael Hofbauer
Ladislav Trojan
Jiří Bartoška
HudbaZdeněk Liška
KameraJan Čuřík
Výroba a distribuce
Premiéra1. října 1978
Produkční společnostFilmové studio Barrandov
Čekání na déšť na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čekání na déšť je československý film režiséra Karla Kachyni, natočený v roce 1978. Film vykresluje několik dnů z konce letních prázdnin ze života dvanáctileté Alenky na pražském panelovém sídlišti Bohnice.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

v dalších rolích Milada Ježková, Eliška Velímská, Marta Richterová, Anna Štrosová, Zdenka Smrčková, Jana Pehrová-Krausová, Zuzana Fišerová-Svátková, Hana Kazdová, Pavel Marek, František Michálek, Rudolf Koubek, Bert Schneider, Jaroslav Šmajzl, Josef Vondráček.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Dvanáctiletá Alenka je na konci letních prázdnin doma s matkou na sídlišti, v té době téměř liduprázdném, neboť většina dětí a dospělých jsou ještě na prázdninách a dovolených. Matka kadeřnice chodí přes den do práce, a proto se Alenka musí zabavit sama. Nemá ráda maminčina nápadníka a poukazuje na jeho velký nos, chodí na střechu domu, kde má v úkrytu kamínky, pozoruje slunce zakouřeným sklíčkem a čeká každý den na setkání s mužem (Budil), kterého tajně miluje. Setkání však proběhne vždy naprostým nezájmem ze strany toho muže, ale Alenka si přesto pro sebe fabuluje romantický vztah. Také se přátelí se slepým panem Tarabou a v době, kdy Taraba chodí na vyšetření kvůli operaci očí, hlídá jeho fenu vlčáka. Dále potkává mladého souseda - vojáka Pavla, který je právě opuštěn svojí dívkou. S Pavlem naváže přátelský a později dokonce platonicky romantický vztah. Když jej nakonec Alenka doprovází na vlak, jeho dívka se na nádraží objevuje s tím, že se k němu vrací a Alenka zhrzeně utíká domů. V průběhu celého filmu hlavní hrdinka čeká na déšť proto, že kamarádky pak přijedou z prázdnin domů a opět se s nimi setká. Na sídlišti se také pohybuje zrzek, se kterým zpočátku odmítá kamarádit a zlobí se na něj, ale nakonec se spolu usmíří. Na konci filmu se Alenka dozvídá, že pana Tarabu srazilo auto a je v nemocnici, ale také konečně přichází déšť.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]