Mlázovy (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Mlázovy
Pohled od návsi
Pohled od návsi
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba1721
Poloha
AdresaMlázovy, Kolinec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky16787/4-3139 (PkMISSezObrWD)
Webwww.holidaypark.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Mlázovy je barokní stavba nacházející se ve vesnici Mlázovy v podhůří Šumavy v okrese Klatovy, asi šestnáct kilometrů od Klatov. Zámecký areál je chráněn jako kulturní památka ČR.[1]

Vznik Mlázov se váže ke zdejšímu panství. V blízkém okolí zámku stojí od počátku 14. století také kostel svatého Jana Křtitele. Již ve stejném století se v nejbližším okolí později vystavěného zámku nacházela rovněž tvrz. Z té se dochovaly jen dva sklepy, které se nacházejí mimo objekt zámku. V roce 1694 byly v okolí tvrze poplužní dvůr, pivovar, chmelnice, zahrady nebo sady.[2] Zámek byl vystavěn zřejmě v roce 1721 tehdejším vlastníkem tvrze Janem Vilémem Bernklauem ze Schönrehui.Zámek dále vlastnilo velké množství různých vlastníků, než ho v roce 1947 prodal Dušan Zachystal obci, která ho držela do roku 2001.[3] Zámek sloužil jako škola, kanceláře jednotného zemědělského družstva, byty a skladiště. V roce 2001 byl prodán ve zchátralém stavu současnému vlastníku, který ho postupně přestavěl v rekreační zařízení.

Zámek měl v původní podobě obdélníkový tvar, který byl krytý valbovou střechou a ozdobený čtyřhrannou věžičkou. Hlavní vchod byl v západním průčelí. Vstupovalo se jím do prostředního průjezdu, po jehož bocích se v přízemí rozkládají místnosti valeně zaklenuté. V patře jsou ploché stropy. V okolí zámku je anglický park, který byl původně obehnán zdmi a doplněn pavilonem.[3] Rovněž na parku se podepsal zub času a novým vlastníkem musel být zrekonstruován. Dnes je v parku kuželník, skály a rybníček. Nedaleký kostel svatého Jana Křtitele byl později po vzoru zámku barokně upraven. Kostel ještě ve 20. století sloužil jako zámecká kaple. Areál zámku se skládá z severního klasicistního křídla, stodol, sýpky, hospodářského dvora. Rovněž zde byl pivovar a později lihovar, který byl zbourán ve dvacátém století.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-02-19]. Identifikátor záznamu 127375 : Zámek – zámeček. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MÁRA, F. Dějiny městečka Kolince [online]. 1996 [cit. 2018-02-19]. Čís. III. Dostupné online. 
  3. a b ÚLOVEC, Jiří. Hrady, zámky a tvrze Klatovska. Praha: Libri, 2004. ISBN 80-7277-240-6. S. 155–157. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]