Miodrag Škrbić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miodrag Škrbić
Narození20. ledna 1956 (68 let)
Jugoslávie Hotkovci, SFRJ
BydlištěČesko Praha, Česko
VzděláníM.Sc. elektrotechniky
Povolánípodnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miodrag Škrbić (srbskou cyrilicí Миодраг Шкрбић; 20. ledna 1956[1] Hotkovci) je podnikatel a bývalý fotbalista.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Gymnázium Ognjena Prici v Sarajevu,[2] jeho třída byla vyhlášená nejlepší v bývalé Jugoslávii, a Škrbić nejlepším studentem.

Absolvoval magisterské studium na Elektrotechnické fakultě v Sarajevu na katedře telekomunikací[3] Potom úspěšně absolvoval postgraduální studium na katedře informatiky.[4]

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve svém raném mládí se, v sezóně 1973/74 byl hráčem Željezničaru Sarajevo.[5] V roce 1973 se probojoval do juniorského reprezentačního mužstva Jugoslávie, které vedl trenér Ante Mladinić. Jeho reprezentačními spoluhráči byli např. Velimir Zajec, Đorđe Vujkov, Slobodan Pavković, Zlatko Kranjčar, Marijan Vlak a Džemal Mustedanagić. Během studia opustil svou sportovní kariéru, ale k fotbalu se později vrátil jako postgraduální inženýr a v letech 1978–1982 hrál za Famos Hrasnica.

Od roku 1987 do roku 1989 byl fotbalovým rozhodčím[6] v první federální lize Jugoslávie.

Podnikatelská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Je jedním z prvních soukromých podnikatelů z bývalé Jugoslávie. V roce 1989 založil první partnerskou společnost Grad v Sarajevu. Na počátku 90. let po vypuknutí války v Jugoslávii odešel Škrbić do Německa a se svými partnery převzal společnost Ned Electronics.

V roce 1993 založil v České republice spolu s Nihadem Huremem a Mirko Jeličićem[7] společnost specializující se na informační technologie v oblasti telekomunikací STROM telecom (za účasti továrny Tesla Votice).[8] Po úspěšném zahájení podnikání koupila společnost STROM telecom vlastnický podíl v Tesle Votice, a poté celou továrnu, čímž se vytvořila nejvýznamnější telekomunikační firma v Praze .

Na přelomu tisíciletí rozšířila společnost své působení v Rusku, zemích bývalého Sovětského svazu, Německu a střední Evropy a poté v Kongu a Ugandě. Na ženevském veletrhu v roce 2003 vstoupila společnost STROM telecom poprvé na americký trh[9] a podepsala smlouvu na dodávku vlastních digitálních komunikačních systémů.

Poté, co se vzdal vlastnictví STROM telecom, založil několik společností v několika evropských zemích, z nichž mezi léty 2007–2011 prostřednictvím konsolidace vznikl obchodní systém pod názvem NITES Group, který úspěšně působí ve střední a jihovýchodní Evropě.

Ve spolupráci s občanským a kulturním sdružením Luka Praha podpořil překlad a vydání české verze románu "Tesla, portrét mezi maskami" autora Vladimira Pištala, držitele ocenění NIN.[10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Миодраг Шкрбић na srbské Wikipedii.

  1. Profil podnikatele na rzp.cz [online]. Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky [cit. 2020-05-06]. Dostupné online. 
  2. Gymnázium Ognjena Prici
  3. Magisterská databáze Fakulty elektrotechnické. www.etf.ues.rs.ba [online]. [cit. 2020-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-17. 
  4. Absolventská základna Fakulty elektrotechnické. alumni-unisa.etf.ues.rs.ba [online]. [cit. 2020-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-27. 
  5. Sestavy FK Željezničar
  6. Fotbalový zápas NK Hajduk Split – FK Rad Bělehrad, rozhodčí
  7. JELIČIĆ, Mirko; HUREM, Nihad. Iz pakla u slavu. www.novosti.rs [online]. Deník „Novosti“ [cit. 04.05.2020]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-27. 
  8. STROM telecom
  9. Strom telecom vstupuje na americký trh
  10. Tesla, Portrét mezi maskami

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]