Michail Vasiljevič Nevodčikov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michail Vasiljevič Nevodčikov
Rodné jménoМихаил Васильевич Неводчиков
Narození1706
Ruské carství Tobolsk
Ruské carství
Úmrtípo roce 1775
NárodnostRus
ObčanstvíRuská říše
Povoláníobchodník, mořeplavec a objevitel
Znám jakoobjevitel Aleut
Nábož. vyznánípravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michail Vasiljevič Nevodčikov (rusky Михаил Васильевич Неводчиков, 1706 Tobolsk – po roce 1775) byl ruský obchodník, navigátor, kartograf, zeměměřič a průzkumník. Je pokládán za prvního objevitele Aleutských ostrovů.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

O životě Michaila Nevodčikova před rokem 1742 toho není příliš známo. Podle většiny zdrojů pocházel z rodiny obchodníků z Tobolska. V jiných zdrojích je ale uváděn jako rodák z Velikého Usťugu, kde byl rolníkem.[1]

V roce 1742 se Nevodčikov stal účastníkem Velké severní expedice, aby se jako geodet a kreslíř map vydal na lodi do Japonska a zmapoval vody a pobřeží. Dá se předpokládat, že musel mít již podobné zkušenosti z kartografie a musel se již dříve plavit na moři, jinak by mu tak zodpovědný úkol nebyl svěřen.[2]

V roce 1745 postavil spolu s obchodníkem Sebajevským svou vlastní loď, na které vyplul jako navigátor do vod Tichého oceánu, aby našel nové země a nové ruské poddané. Objevil tři ostrovy z Aleutského souostroví, prohlásil místní Aleuty za ruské poddané a přinutil je platit jasak v bobřích kožešinách. Do podzimu 1746 působil na ostrově Attu, na zpáteční cestě se loď roztříštila o skály Karaginského ostrova, posádka se zachránila a přezimovala na břehu, kde trpěla hladem a kurdějemi. V létě 1747 se Nevodčikov s přeživšími lidmi vrátil na kajaku do Nižněkamčatsku. Na základě obvinění z vraždy Aleutů byl postaven před soud, ale byl zproštěn viny. V materiál u soudního procesu se poprvé v dokumentech objevil název Aleutské ostrovy.[3]

Za objev nových ostrovů byl Nevodčikov 20. června 1752 oceněn povýšením a přidělením do Ochotsku, kde byl o rok později oficiálně povýšen do hodnosti navigátora.[4] Od roku 1753 do roku 1767 se zúčastnil mnoha plaveb s různými úkoly na Kurilské ostrovy, Aleuty, ke břehům Kamčatky i Japonska. V roce 1767 odešel do důchodu a v záznamech je uvedeno, že odešel "pro zchátralost a slepotu".

Od roku 1771 vyučoval na ochotské navigační škole kartografii a navigaci.

V roce 1775 se podílel na návrhu přesunu ochotského přístavu do ústí řeky Ulji, řešil především praktickou hydrografickou část přesunu. Tato studie je poslední dochovaný záznam o jeho životě, není známo kdy a kde zemřel.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Po Nevodčikovi je pojmenováno:[3][5]

  • Nevodčikův mys na Kamčatce
  • Nevodčikova zátoka na Aleutských ostrovech
  • Ulice ve Velikém Usťugu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Неводчиков, Михаил Васильевич na ruské Wikipedii.

  1. Двое из многих » Дальневосточный форпост. dvforpost.su [online]. [cit. 2021-07-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 
  2. "Подшюрман забвенной" (мореход Михаил Неводчиков - первый автор карты Алеутских островов. www.fishmuseum.ru [online]. [cit. 2021-07-01]. Dostupné online. 
  3. a b НЕВОДЧИКОВ (НЕВОЧИКОВ) Михаил Васильевич. www.npacific.ru [online]. [cit. 2022-12-18]. Dostupné online. 
  4. ВОПРОСЫ ИСТОРИИ КАМЧАТКИ, выпуск 2. www.npacific.ru [online]. [cit. 2022-12-18]. Dostupné online. 
  5. Камчатские фамилии - Информационный портал "Камчадалы.Ру". www.kamchadaly.ru [online]. [cit. 2022-12-18]. Dostupné online.