Mary Garden

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mary Garden
Mary Garden
Mary Garden
Narození20. února 1874
Aberdeen
Úmrtí3. ledna 1967 (ve věku 92 let)
Inverurie
Občanstvíbritské, americké
ZeměSkotsko
Vzdělánídívčí škola St Margaret, Aberdeen; zpěv na chicagské konzervatoři a také v Paříži
Alma materSt Margaret's School for Girls
Povoláníoperní pěvkyně, sopranistka
Známá jako„Sarah Bernhardt opery". Vytvořila hlavní roli v opeře Clauda Debussyho Pelléas a Mélisanda (1902) a spoluprácovala se skladatelem.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mary Garden (20. února 1874, Aberdeen3. ledna 1967, Inverurie, Skotsko) byla americká operní pěvkyně, sopranistka skotského původu se značnou kariérou ve Francii a Americe v první třetině 20. století. Byla nazývána „Sarah Bernhardt opery“.

Život a tvorba[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Aberdeenu ve Skotsku a od svých šesti let vyrůstala v Chicagu ve státě Illinois. Již v raném věku začala studovat zpěv na chicagské konzervatoři, později pokračovala ve studiu v Paříži.

Mary Garden v roli Thaïs

Poprvé veřejně vystoupila v dubnu 1900 jako Louise v premiérové ​​sezóně opery Gustava Charpentiera Louise v Opéra-Comique v Paříži.

V roce 1902 zpívala Mélisandu v premiéře opery Clauda Debussyho Pelléas et Mélisande. To vedlo k „válce div“ mezi Mary Garden a Georgette Leblanc. Autor literární předlohy, Maurice Maeterlinck, se totiž s Leblanc právě oženil a slíbil jí pěvecký part Mélisandy.

V roce 1904 také vystoupila v opeře La Reine Fiamette od Xaviera Lerouxe s Adolphem Maréchalem a Hectorem Dufranem. Téhož roku odjela do Londýna zpívat v Covent Garden sérii čtyř oper: La Vie de Bohème od Giacoma Pucciniho, Manon od Julese Masseneta a Faust a Romeo a Julie od Charlese Gounoda.

V roce 1907 debutovala jako ThaïsMetropolitní opeře v New Yorku (za její nejvýznamnější představitelku je považována dodnes). V letech 1910 až 1931 byla členkou Lyrické opery v Chicagu (Lyric Opera of Chicago) – krátce byla i její ředitelkou. Po roce 1935 odešla z jeviště, zůstala však aktivní ještě další dvě desetiletí. Věnovala se koncertním sálům a později také výuce.

V letech 1903 až 1929 úspěšně natočila několik zvukových nahrávek pro Columbia Records a pro Victor Talking Machine Company. Dělala také reklamy na módu, parfémy a cigarety.

Zemřela v Inverurie poblíž Aberdeenu, kde žila posledních 30 let svého života. V Aberdeenu je malá zahrada věnovaná její památce s malým pomníkem a nápisem.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

  • 1917 Thaïs
  • 1918 The Splendid Sinner

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Гарден, Мэри na ruské Wikipedii, Mary Garden na německé Wikipedii, Mary Garden na španělské Wikipedii a Mary Garden na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Louis Biancolli, Mary Garden: Mary Garden’s Story. Simon & Schuster, New York 1951
  • J. B. Fletcher: Mary Garden. Ve: The New Grove Dictionary of Opera. Londýn 1992, ISBN 0-333-73432-7
  • Michael Turnbull: Mary Garden. Portland, Oregon 1997

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]