María Teresa Bourbonsko-Parmská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
María Teresa Bourbonsko-Parmská
Portrét
María Teresa, 1964
Úplné jménoMarie Thérèse Cécile Zita Charlotte de Bourbon-Parme
Narození28. července 1933
Paříž, Třetí Francouzská republika
Úmrtí26. března 2020
Hôpital Cochin, Paříž, Francie
PohřbenaSvatyně sv. Marie ze Steccaty
DynastieBourbonsko-parmská dynastie
OtecXavier Bourbonsko-Parmský
MatkaMadeleine Bourbonsko-Bussetská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

María Teresa Bourbonsko-Parmská (Maria Teresa Cecílie Zita Šarlota; 28. července 1933, Paříž26. března 2020, Paříž) byla francouzsko-španělská politická aktivistka a akademička. Narodila se jako členka bourbonsko-parmské dynastie, vedlejší větve španělské královské rodiny. Byla socialistická aktivistka, nesoucí přezdívku Rudá princezna, a monarchistka, která podporovala karlistické hnutí. Je první členkou královského rodu, o níž je známé, že zemřela na covid-19.

Původ a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Princezna Maria Teresa se narodila 28. července 1933 v Paříži jako dcera Xaviera Bourbonsko-Parmského, karlistického žadatele španělského trůnu, a Madeleine Bourbonsko-Bussetské, členky vedlejší větve Bourbonů. Měla pět sourozenců, starší sestru Františku a staršího bratra Karla Huga, mladší sestry Cecílii Marii a Marii des Neiges a mladšího bratra Sixta Jindřicha. Byla neteří Zity Bourbonsko-Parmské, poslední rakouské císařovny a uherské a české královny.

Zámek Bostz, domov Maríe Teresy v dětství

Vyrůstala na zámku Bostz v Bourbonsku. Na střední škol chodila v Quebec City[1] a Tours. Získala doktorát z hispánských studií na pařížské Sorbonně a další doktorát z politické sociologie na Universidad Complutense de Madrid. Studovala také islám a jak souvisí s ženskými právy. Její práce z roku 1977 na Sorbonně nesla název „La clarificación ideológica del Carlismo contemporáneo“ („Ideologické objasnění současného karlismu“).

Kariéra a aktivismus[editovat | editovat zdroj]

Maria Teresa přednášela na obou univerzitách, které studovala. Také byla socialistickou aktivistkou a bojovala za ženská práva.

Podporovala svého bratra Karla Huga v jeho snaze učinit Karlistickou stranu liberálnější. Její královské kořeny a liberálně socialistické názory přitahovaly mnoho osobností a přivedly ji k setkání s André Malrauxem, François Mitterrandem, Jásirem Arafatem a Hugem Chávezem, a vynesly jí přezdívku "Rudá princezna". Přezdívka byla použita jako (španělský) titul jejího životopisu z roku 2002, který napsal Josep Carles Clemente.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1981 Maria Teresa získala královským dekretem španělské občanství; oficiální státní bulletin uvedl, že byl vydán „na žádost zúčastněné strany a v reakci na výjimečné okolnosti a její příslušnost k rodině tak úzce spjaté se Španělskem“.

V rozhovoru v roce 1997 Maria Teresa uvedla, že je křesťanka, ale kritizuje některé křesťanské postoje k imigraci, které se snažily vytvořit propast.

María Teresa se nikdy nevdala ani neměla děti. Byla tetou vévody Karla z Parmy a vzdálenou sestřenicí španělského krále Filipa VI.

V roce 2014 vydala historii bourbonsko-parmské rodiny.

26. března 2020 se Maria Teresa stala první členkou královské rodiny, o níž je známo, že zemřela na covid-19.Stalo se tomu v Hôpital Cochin v Paříži, bylo jí 86 let. Vzpomínkový akt vedl v Madridu 27. března Rev. José Ramón García Gallardo, kněz bratrstva svatého Pia X. Její úmrtí bylo oznámeno na webových stránkách Bourbonsko-parmské dynastie. Její rodina vzdala hold jejímu zapojení „v boji za demokratizaci, sociální spravedlnost a svobodu ve Španělsku“.

Pohřeb Maríi Teresy se uskutečnil 27. dubna 2021 v kostele Santa Maria della Steccata v Parmě, kde byla pohřbena. Zádušní mše v Parmě se zúčastnil její synovec Karel Parmský se svou manželkou, synovec Jaime Bourbonsko-Parmský, neteř Margarita Bourbonsko-Parmská se svým manželem a dcerami, neteř Carolina Bourbonsko-Parmská se svým manželem a dítětem a sestry Marie des Neiges, Cecílie Marie a Františka.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Karel II. Parmský
 
 
Karel III. Parmský
 
 
 
 
 
 
Marie Tereza Savojská
 
 
Robert I. Parmský
 
 
 
 
 
 
Karel Ferdinand Bourbonský
 
 
Luisa Marie Terezie z Artois
 
 
 
 
 
 
Marie Karolína Neapolsko-Sicilská
 
 
František Xaver Bourbonsko-Parmský
 
 
 
 
 
 
Jan VI. Portugalský
 
 
Michal I. Portugalský
 
 
 
 
 
 
Šarlota Španělská
 
 
Marie Antonie Portugalská
 
 
 
 
 
 
Konstantin z Löwenstein-Wertheim-Rosenbergu
 
 
Adelaida Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
 
 
 
 
 
 
Anežka Hohenlohe-Langenburská
 
María Teresa Bourbonsko-Parmská
 
 
 
 
 
Eugène de Bourbon, Vicomte de Busset, Comte de Lignières
 
 
Henri de Bourbon, Comte de Lignières
 
 
 
 
 
 
Ide Albertine de Calonne de Courtebonne
 
 
Jiří Bourbonsko-Bussetský
 
 
 
 
 
 
Adrien de Mailly
 
 
Adrienne de Mailly-Nesle
 
 
 
 
 
 
Eugénie Henriette de Lonlay de Villepail
 
 
Madeleine Bourbonsko-Bussetská
 
 
 
 
 
 
Charles Fidèle de Kerret, Vicomte de Kerret de Quillien
 
 
René de Kerret
 
 
 
 
 
 
Marie Lefebvre de La Faluère
 
 
Jeanne de Kerret de Quillien
 
 
 
 
 
 
Claude Marie Joseph Gautier
 
 
Marie Léonie Gautier
 
 
 
 
 
 
Claudia Vespre
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess María Teresa of Bourbon-Parma na anglické Wikipedii.

  1. BERNIER ARCAND, Philippe. Les Bourbon-Parme dans les institutions d’enseignement du Québec. Histoire Québec. 2022, roč. 28, čís. 1, s. 24–28. Dostupné online [cit. 2023-05-18]. ISSN 1201-4710. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]