Lodě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Loď.
Hrací pole pro hru lodě

Lodě, popřípadě Námořní bitva[pozn. 1], je původně desková stolní (později i počítačová) hra pro dva hráče, ve které je cílem potopit všechny lodě soupeře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Herní sada lodí s kolíky
Cestovní lodě

Hra lodě byla vymyšlena ve Francii během 1. světové války. První komerční verzí hry byla Salvo, publikovaná v roce 1931 ve Spojených státech společností Starex. Jiné verze hry byly vytištěny v třicátých a čtyřicátých letech. Všechny měly společné to, že byly v podobě papírového bloku s předtištěnými trhacími listy.

V roce 1967 americká společnost Milton Bradley představila verzi hry, která používala plastové desky a kolíky. V roce 1977 stejná společnost vydala elektronické lodě (Electronic Battleship), následované v roce 1989 další elektronickou verzí (Electronic Talking Battleship). V roce 2008 byly vydány lodě s šestiúhelníkovými políčky a s hrací deskou obsahující několik ostrovů, na kterých bylo možné umístit figurky. Lodě mohly být umístěny pouze kolem ostrovů a pouze na hráčově polovině hrací desky (bez možnosti umístit loď na protihráčovu stranu). Poté co byl natočen film Bitevní loď, desková verze hry se vrátila k původnímu stylu z roku 1967.[zdroj⁠?]

Lodě byly jednou z prvních her upravených pro počítače, počínaje verzí vydanou pro Z80 Compucolor v roce 1979. Od té doby vzniklo mnoho počítačových edicí této hry.

Lodě byly také součástí Hasbro Family Game Night pro PlayStation 2 a Wii, stejně tak pro Xbox 360 (Xbox Live Arcade), a to s upravenými pravidly, týkající se např. velikosti mřížky (8 × 12 ve verzi NES, 8 × 8 ve verzi Game Boy), velikost lodí a např. ve verzi NES má křižník raketu, která v jednom výstřelu zasáhne 5 čtverců.

V roce 2012 byl uveden akční sci-fi film Bitevní loď, který byl inspirován stolní hrou od společnosti Milton Bradley. Následně byla vydána verze lodí založená na filmu, ve které jedna strana měla část cizích lodí.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Správné rozmístění lodí na hracím poli
Dotýkající se lodě – ne vždy akceptované rozmístění
Příklad značení zásahů a minutí vlastních lodí (obrysy soupeřových lodí se doplní až po potopení)
Chybné rozmístění (dotyk rohy, jako je tomu u lodí vlevo, však může být někdy akceptovatelný)

Pravidla hry jsou jednoduchá. Oba hráči si připraví hrací pole pro umístění svých bitevních lodí a druhé totožné pole pro zaznamenání zásahů a minutí soupeřovy floty.

Hrací pole je většinou čtvercové, rozdělené na n×n políček, může mít však i tvar obdélníku s nestejným počtem řádků a sloupců.[2] Hrací pole musí být označena na jedné straně písmeny[pozn. 2] (v Česku se k označení používá anglická abeceda) a na straně k ní kolmé čísly. Klasické hrací pole má 10×10 čtverečků. Pokud se hráči dohodnou, je možné velikost hracího pole upravit (menší pole – rychlejší hra, větší pole – pomalejší hra).

Na připravenou hrací plochu hráči rozmístí svou flotu tak, aby bylo zřejmé, na kterých polích se lodě nacházejí. Lodě je tak možné umístit vodorovně nebo je pootočit o 1–3násobek úhlu 90°.[3] Vyloučeno je tedy umístění úhlopříčně nebo jinak šikmé. Lodě by se neměly vzájemně překrývat (na jednom políčku může být jen jedna loď), pravidla se však neshodují vždy v tom, jestli se mohou lodě vzájemně dotýkat libovolně[4][5][6], jen rohem[7] nebo vůbec.[8][9] Pozice lodí se během hry nesmí měnit.

Při hře se účastníci vždy střídají ve „střelbě“ na jednotlivá pole protivníka, který následně oznámí, zda došlo nebo nedošlo k zásahu, popřípadě jestli jeho loď byla zásahem potopena. Může[8][10] (ale také nemusí[5]) být pravidlem, že po úspěšném zásahu hráč pokračuje ve střelbě.

Aby se nestřílelo opakovaně na stejné místo, zaznamenávají se jednotlivé zásahy a minutí (je lepší je vzájemně odlišit) křížkem, tečkou, přeškrtnutím, vybarvením, šrafováním nebo jiným vhodným způsobem. Stejně jako minutí je dobré označit i pole v okolí potopených lodí, kam již není potřeba střílet (pokud platí pravidlo omezující vzájemný dotyk lodí).

Hra končí, když jeden z hráčů přijde o celou flotu.

Flota[editovat | editovat zdroj]

Flota sestává z několika typů lodí, které se od sebe liší velikostí. Tvarově mohou nabývat rozmanitých podob, obvykle se však používají alespoň typy o velikosti 1×2 až 1×4 políčka. Jedna velikost nemusí vždy znamenat jeden typ lodi. Např. 1×3 políčka mohou být (i v rámci jedné floty) křižník a zároveň ponorka. Jejich počty ve flotě závisejí na velikosti hracího pole a také na dohodě mezi spoluhráči, vždy se však musí na obou stranách shodovat.

Počty lodí v některých typech flot
Velikost lodi Tradiční[2] Tradiční[8] (M. Bradley[11], 1990)[5] Ruská[8]
1×5 políček 1 letadlová loď
1×4 políčka 1 bitevní loď 1 bitevní loď 1 bitevní (nebo letadlová[12]) loď
1×3 políčka 2 křižníky 1 křižník a 1 ponorka 2 křižníky (nebo křižník a ponorka[12])
1×2 políčka 4 torpédoborce 1 torpédoborec 3 torpédoborce
1×1 políčko 2 ponorky 4 torpédové čluny

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Pod názvem Bitva na moři však existuje ještě jiná desková hra.[1]
  2. V některých zemích to však mohou být i jiné znaky. (Např. na obrázcích se správným a špatným rozmístěním jsou použity hebrejské číslice.)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bitva na moři | Společenské deskové hry. www.deskove-hry.eu [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. 
  2. a b AVEDON, Elliott. VIRTUAL MUSEUM OF GAMES [online]. University of Waterloo, Faculty of Applied Health Sciences, rev. 2010-03-15 [cit. 2021-05-24]. Kapitola BATTLESHIP GAMES. (anglicky) 
  3. Námořní bitva - pravidla hry a plán ke stažení (lodičky). www.reklamnikarty.cz [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 
  4. Lodě [online]. brainking.cz [cit. 2021-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  5. a b c BATTLESHIP for 2 Players [PDF]. Milton Bradley Company, 1990 [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. BROWN, Seth. How to Play the Battleship Board Game. The Spruce Crafts [online]. Rev. 2020-11-12 [cit. 2021-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Pravidla námořní bitvy [PDF]. obecradostin.cz, 2011-02-16 [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 
  8. a b c d Námořní bitva (online hra pro dvojice). battleship-game.org [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné online. 
  9. Lodě. lada.chytrackova.sweb.cz [online]. [cit. 2021-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-25. 
  10. NORDI. Lodě hra - Pravidla a variace [online]. Karetni a jiné společenské hry [cit. 2021-05-27]. Dostupné online. 
  11. Rules for BattleShip (a Milton Bradley Game) [online]. New Mexico State University, Department of Computer Science [cit. 2021-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. a b NIGMATULINA, Aleksandra. [cit. 2021-06-01]. Fotografie ruské herní sady Lodí. Dostupné online. Dostupné také v databázi iStock [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]