Linda McCartney

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Linda McCartney
Rodné jménoLinda Louise Eastman
Narození24. září 1941
New York
USAUSA USA
Úmrtí17. dubna 1998 (ve věku 56 let)
Tucson, Arizona
USAUSA USA
Příčina úmrtírakovina prsu
Alma materUniversity of Arizona
Scarsdale High School
Povolánízpěvačka, fotografka, hudebnice, klávesistka, nahrávající umělkyně a autorka písní
RodičeLee Eastman a Louise Lindner
Manžel(ka)Paul McCartney (1969–1998)
DětiStella McCartney
Heather McCartney
Mary McCartney
James McCartney
OceněníMedaile cti Ellis Island
Webová stránkawww.lindamccartney.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Linda Louise McCartney, rozená Linda Louise Eastman, (24. září 1941 New York17. dubna 1998 Tucson) byla americká fotografka, klávesistka, aktivistka za práva zvířat a manželka Paula McCartneyho.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstala ve Scarsdale ve státě New York v židovské rodině (otec Lee Eastman, matka Louise Sara Lindner Eastman). Před tím, než se seznámila s Paulem McCartneym, pracovala jako profesionální fotografka pro rock and rollovou scénu, dělala portréty hvězdám jako např.: Aretha Franklinová, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Janis Joplin, Eric Clapton, Simon & Garfunkel, The Who, The Doors nebo The Rolling Stones.

Jejím prvním manželem se stal John Melville See, ml., kterého potkala na University of Arizona. Vzali se v červnu 1962, v prosinci se jim narodila dcera Heather (později ji adoptoval Paul McCartney). V červnu 1965 se manželé rozvedli. S Paulem McCartneym se Linda seznámila při fotografování skupiny The Beatles v Londýně v roce 1967, vzali se o dva roky později – 12. března 1969. O osm dní tak předběhli Johna Lennona s Yoko Ono. Po svatbě se Linda společně s Heather natrvalo přestěhovaly do Velké Británie. Společně s Paulem měli tři děti – Mary Annu, Stellu Ninu a Jamese Paula.

Po rozpadu Beatles v roce 1970 naučil Paul McCartney svou ženu hrát na klávesy a angažoval ji ve své nové skupině Wings. Ačkoliv ji hudební kritici kritizovali za její zpěv i hraní, The Wings získali mnoho cen Grammy a v 70. letech byli velmi úspěšní.

V posledních letech svého života proslula hlavně jako bojovnice za práva zvířat a ekologická aktivistka. Propagovala vegetariánskou stravu, vydávala kuchařky a měla i vlastní značku vegetariánské stravy. V roce 1995 onemocněla rakovinou prsu, stejně jako před lety McCartneyho matka. Ačkoliv podstoupila léčbu, 17. dubna 1998 zemřela na rodinném ranči v Tucsonu v Arizoně. Paul McCartney na svých koncertech věnuje zesnulé Lindě často píseň My Love.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]