Ladislav Čapek (stavitel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o staviteli. O režisérovi pojednává článek Ladislav Čapek.
Ladislav Čapek
Narození11. dubna 1876
Veselá
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí9. dubna 1954 (ve věku 77 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
PovoláníStavitel
Nábož. vyznáníCírkev československá husitská
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladislav Čapek (11. dubna 1876 Veselá9. dubna 1954 Praha) byl český architekt, člen zakladatelské generace Církve československé husitské, člen pražské diecézní rady a činovník Ústředí sociální práce Církve československé husitské.[p 1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Významně se zapsal do dějin i současnosti Církve československé husitské vytvářením rozsáhlého zázemí pro její praktickou činnost nejprve v náboženské obci na pražském Vyšehradě a později v Dejvicích, jako člen zakladatelské generace Církve československé husitské, člen pražské diecézní rady a činovník Ústředí sociální práce CČSH.

Kromě jeho zapojení v práci pro potřebné a sociálně slabší spoluobčany se výrazně zapsal do podoby a charakteru sakrální architektury, přičemž řada jeho projektů dodnes slouží provozu liturgickému i pastoračnímu (jako sbory v obcích Křemže, Netvořice, Trhové Sviny, Roztoky u Prahy).

Svými návrhy a radami se zasloužil o stavbu řady sborů, některé přímo projektoval a stal se dokonce jejich mecenášem (Husův sbor v Křemži a Husův sbor v Roztokách u Prahy).[1] Inicioval založení stavebního odboru při ústředí církve. Je autorem Směrnic pro stavbu sborů a far CČS z roku 1928. V letech 1928–1945 byl členem pražské diecézní rady, kde vedl stavební referát. V roce 1943 byl zvolen jejím místopředsedou. Stál u zrodu a byl dlouholetým jednatelem Ústředí sociální práce CČS, a na toto Ústředí sociální práce Církve československé husitské dnes navazuje "Husitská diakonie". Ladislav Čapek patřil k spoluzakladatelům Pohřebního ústavu CČS.

Podle jeho návrhů byly postaveny oba obytné domy sousedící s ústředím církve a Bohosloveckou kolejí v Praze-Dejvicích.[2] Realizace se ujal Čapkův švagr Alois Zima. Objekt dodnes slouží svému záměru.

V komplexu budov je v nádvoří včleněn chrámový prostor sloužící věřícím Československé husitské církve Husůva sboru v Dejvicích

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Charakteristika „husitská“ byla k názvu církve přičleněna z rozhodnutí VI. řádného sněmu v roce 1971.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JINDRA, Martin. Biografický slovník Církve československé husitské.. Praha: Církev československá husitská, 2020. 640 s. ISBN 978-80-7000-167-7. S. 87. 
  2. Biografický slovník Církve československé husitské.. Praha: Církev československá husitská, 2020. S. 87. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Architekt Ladislav Čapek zemřel. Český zápas, 1954, číslo 16, strana 4.
  • MILDOVÁ-BÍLKOVÁ, Berta: Stavitel Ladislav Čapek pětasedmdesátiletý. Český zápas, 1951, č. 17, s. 4.
  • NEŠPOR Zdeněk R.: Encyklopedie Církve Československé Husitské. Univerzita Karlova nakladatelství Karolinum, Praha 2022. s. 80, (ISBN 978-80-246-5357-0)
  • JINDRA, Martin: Zrod a plody Pracovní skupiny umělců Církve českomoravské v kontextu kritického období protektorátu. Moderní dějiny, roč. 30, 2022, č. 2, s. 105–140.
  • JINDRA, Martin – SLADKOWSKI, Marcel (eds.): Biografický slovník Církve československé husitské. Církev československá husitská, Praha 2020, s. 87, (ISBN 978-80-7000-167-7)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]