Kostel svatého Václava (Bezdědice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava v Bezdědicích
Průčelí kostela
Průčelí kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresMladá Boleslav
ObecBezdědice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátmladoboleslavský
FarnostBezdědice
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o NOCI KOSTELŮ
Současný majitelfarnost Bezdědice
Zasvěcenísvatý Václav
Datum posvěcení28. září 1870
Zánikpůvodní kostel zanikl:
za třicetileté války
a 17. června 1859
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Výstavba1868-1870
Specifikace
Délka33 m
Šířka15 m
Stavební materiálzdivo
Další informace
AdresaBezdědice
Kód památky102651 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Václava v Bezdědicích na severu Středočeského kraje byl vystavěn až v 2. pol. 19. století. Na jeho místě stával kostel již dříve, spolu s velkou částí obce, farou i školou však padl za oběť ničivému požáru v červnu 1859.

Poté zde tedy byl vystavěn kostel nový, zasvěcený svatému Václavu. Kostel však zchátral a v dnešní době se přes snahy občanského sdružení Bezdědický kostel, které zrealizovalo některé opravy, nachází v havarijním stavu. Je proto uzavřen a bohoslužby se v něm neslouží.

Od roku 2007 je nicméně veden jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kostel od jihu

Z doby před 17. stoletím existují o kostele jen minimální zprávy. Nelze ani ověřit, zda byl od svého počátku zasvěcený sv. Václavovi. Fara je doložená od 14. století.[2]

Poprvé byl kostel zničen v průběhu třicetileté války.[2]

V r. 1671 spadla obec v rámci církevní správy pod mladoboleslavský vikariát.[3]

Obnovený kostel spolu s většinou obce shořel při požáru 17. června[2] 1859. Z obce zůstalo jen 14 domů; škola, fara i kostel byly spáleny, přičemž veškerá kostelní akta a také obecní archiv se starými pozemkovými knihami shořely.

V roce 1863 byla postavena nová fara. Dne 6. června 1868[2] byl položen základní kámen nového kostela. Ten byl vysvěcen ke cti sv. Václava 28. září 1870. Kostel byl postaven v pseudorománském slohu a byly na něm jako stavební materiál použity i zbytky zvláštních gotických konzol.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní, s pětiboce uzavřeným presbyteriem a západní věží se schodištěm na jižní straně. Po stranách presbyteria jsou sakristie otevřené do kněžiště arkádou.[3]

Autorem oltářního obrazu je Eduard Steffen.[2]

Snahy o záchranu kostela[editovat | editovat zdroj]

S cílem obnovy kostela vzniklo v roce 2000 občanské sdružení Bezdědický kostel. Finanční prostředky se snažilo získat ze sponzorských darů, dotací od úřadů, pořádáním veřejných sbírek. Z vybraných peněz zaplatilo např. provizorní opravu střechy, kterou do kostela zatékalo, instalaci zabezpečovacího zařízení, opravu varhan nebo výměnu oken ve věži. Sdružení také na podporu kostela pořádalo benefiční koncerty.

V roce 2009 však střechou začalo opět zatékat. Částečná oprava však nebyla před zimou dokončena, což se na stavu budovy negativně podepsalo.

V květnu 2010, po 10 letech činnosti, uspořádalo sdružení v kostele poslední koncert. Další se již nekonaly z bezpečnostních důvodů, kostel byl pro havarijní stav uzavřen. Silné deště v létě téhož roku jeho technický stav dále zhoršily, v některých místech začaly opadávat kusy zdiva.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-06-21]. Identifikátor záznamu 617900883 : Kostel sv. Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c d e ŠIMÁK, Josef Vítězslav. Soupis památek historických a uměleckých v republice Československé. A. Země Česká. XLVI, Okres Mnichovohradišťský. Díl I. Praha: Archeologická komise při České akademii věd a umění, 1930. S. 143. 
  3. a b Kostel sv. Václava[nedostupný zdroj], Sdružení Bezdědický kostel
  4. Zpráva o ukončení pořádání koncertů Archivováno 4. 3. 2016 na Wayback Machine., Sdružení Bezdědický kostel

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]