Kostel svatého Martina (Rohle)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Martina v Rohli
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
okresŠumperk
ObecRohle
Souřadnice
Kostel svatého Martina (Rohle) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézearcidiecéze olomoucká
DěkanátZábřeh
FarnostRohle
Statusfarní kostel
ZasvěceníMartin z Tours
Architektonický popis
Stavební slohempír
Výstavba18021803
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky24676/8-1106 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Martina v Rohli je raně empírovou stavbou z let 1802-1803. V roce 1964 byl zapsán na seznam kulturních památek.[1] Ke kostelu patří sousoší Kalvárie z roku 1808 a socha sv. Floriána z první třetiny19. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Farní kostel v Rohli se připomíná již v polovině 14. století. Kostel dal vystavět kníže Lichtenštejn místo již nevyhovujícího kostela, který stál opodál. Výstavba probíhala v letech 1802–1803.[2]

V letech 1797–1862 na rohelské farnosti působil páter František Letfus, který byl na svou vlastní žádost pohřben pod chodníkem u vstupu do kostela.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Stavba půdorysu kříže s pravoúhlým kněžištěm. Na jižní a severní straně kněžiště jsou nízké přístavky s pultovou střechou. Pod přístřeškem na severní straně se nachází socha anděla. V průčelí je vchod s kamenným ostěním a římsou s letopočtem 1803. Nad vchodem je kruhové okno a kamenný lichtenštejnský znak a nad ním štít ve tvaru trojúhelníku. Nad průčelím je přistavěna věž s hodinami, zakončená cibulí s makovicí a křížem.

V blízkosti kostela se nacházejí dvě chráněné památky (byly restaurovány v roce 2004)

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Loď je čtvercového půdorysu, zaklenutá křížovou klenbou. Po stranách jsou dvě mělké kaple zaklenuté valeně. Okna jsou půlkruhového tvaru. Na západní straně lodi je vestavěna kruchta nesená dvěma pilíři. Z presbytáře vedou dva kamenné portály do sakristie. Ve středu lodi jsou proraženy vchody na jižní a severní straně.

Kostel má 3 zvony, nejstarší je z roku 1540. Varhany z dílny bratří Braunerů z Uničova byly pořízeny roku 1896 a dochovaly se v nezměněné podobě. Jejich poslední generální oprava byla provedena v roce 2012. Kostel je vymalován ornamentálně s figurami v medailonech z roku 1804. Zajímavá je klasicistní křtitelnice z počátku 19. století. Autorem obrazů křížové cesty z roku 1821 je Michal Jan z Rýmařova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-18]. Identifikátor záznamu 135749 : kostel sv. Martina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. S.R.O., Antee. Obec Rohle | Kostel sv. Martina v Rohli. www.obecrohle.cz [online]. [cit. 2017-08-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]