Kostel svatého Vavřince (Červená Lhota)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Vavřince
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresTřebíč
ObecČervená Lhota
Lokalitajižní okraj obce
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátTřebíč
FarnostČervená Lhota
Statuskostel
Užíváníužíván
Zasvěcenísvatý Vavřinec
Architektonický popis
Výstavba13. století
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
AdresaČervená Lhota
Kód památky27044/7-2594 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Vavřince je farní kostel římskokatolické farnosti Červená Lhota zasvěcený svatému Vavřincovi. Kostel se nachází v Červené Lhotě na jižním okraji obce v kopci. Kostel byl postaven pravděpodobně ve 13. století a je jednolodní stavbou s pozdně románským jádrem, součástí stavby je kamenná[1] barokní hranolová věž. Kostel má ústupkový portál, příčnou loď a půlkruhovou apsidu.[2] Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven pravděpodobně ve 13. století, původně měl jeden historický portál a sakristii, později byl jeho presbytář plně zmodernizovaný, věž byla postavena někdy později, její součástí jsou 3 zvony, nejstarší a největší zvon pochází z roku 1515. V roce 1609 v kostele působil Jan Novokolínský a v roce 1624 v kostele působil Jakub Petroselinus, fara při kostele byla postavena již v době jeho vzniku. Později, v roce 1785, začal v kostele působit Josef Scheiner a v roce 1829 začal v kostele působit i František Schmid. Kostel byl v 16. století nekatolický. Roku 1751 byl kostel navýšen o zvonicové patro, do kterého se vstupovalo po točitém schodišti.[3] V roce 1899 byl kostel rekonstruován[1] a rozšířen o příčnou loď s bočními kaplemi[3] a půlkruhovou apsidu.[2]

V roce 2011 byl kostel archeologicky prozkoumán.[2]

Kolem kostela se dříve nacházel hřbitov, v roce 1894 byl přestěhován jižně od obce k silnici směrem do Číhalína.[3]

Pohled na kostel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b DVORSKÝ, František. Vlastivěda moravská - Třebický okres [online]. Brno: Musejní spolek, 1906 [cit. 2016-11-16]. Dostupné online. 
  2. a b c d Národní památkový ústav. kostel sv. Vavřince [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-11-16]. Dostupné online. 
  3. a b c Římskokatolická farnost Červená Lhota. Historie kostela [online]. Červená Lhota: Římskokatolická farnost Červená Lhota [cit. 2016-11-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]