Kostel svatého Šimona a Judy (Rožmitál na Šumavě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Šimona a Judy
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
OkresČeský Krumlov
ObecRožmitál na Šumavě
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecéze českobudějovická
Vikariátčeskokrumlovský
FarnostRožmitál na Šumavě
Statusfarní kostel
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Další informace
AdresaRožmitál na Šumavě, ČeskoČesko Česko
Kód památky18823/3-1430 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Šimona a Judy je farní kostel římskokatolické farnosti Rožmitál na Šumavě.[1] Kostel je součást kulturní památky České republiky zvané „Kostel Nanebevzetí Panny Marie se hřbitovem a boží muka: sv. Šimona a Judy“ v obci Rožmitál na Šumavě, okres Český Krumlov.[2] Nepochybně došlo ke změně zasvěcení kostela z Nanebevzetí Panny Marie na sv. Šimona a Judy, ale nepodařilo se dohledat kdy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plebánie v Rožmitálu existovala již ve 13. století. Od roku 1259 patřila vesnice do majetku vyšebrodských cisterciáků. Ti měli vůči plebánii patronátní právo a duchovní správu zde vykonávali buď duchovní, prezentovaní klášterem, či vyšebrodští mniši sami. V roce 1422 městečko Rožmitál vyplenili husité, v důsledku čehož místní plebánie málem zanikla. Až od roku 1630 jsou vedeny farní matriky a o osm let později byla obnovena místní duchovní správa. V Rožmitále byla ustavena samostatná farnost. V roce 1909 byl kostel, včetně chrámové lodě, novogoticky upraven, a to podle návrhu Franze Schiefthalera z Lince. Ve 20. století přestal být do farnosti ustanovován sídelní duchovní správce.

Popis kostela[editovat | editovat zdroj]

Klenuté kněžiště pochází ze 13. století; ve svorníku klenby je znak pětilisté růže. Ke kněžišti jsou přistaveny opěráky. Z 13. století pochází též zdivo hranolové věže, která má na západním průčelí boční schodištní přístavky, Vnitřní zařízení většinou pochází z doby novostavby kostela (1909). Hlavní oltář je rokokový (z doby kolem roku 1770), portálový, se sochami svatého Šimona a Judy Tadeáše.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Biskupství českobudějovické. www.bcb.cz [online]. [cit. 2023-12-18]. Dostupné online. 
  2. kostel Nanebevzetí Panny Marie se hřbitovem a boží muka - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2023-12-18]. Dostupné online. 
  3. POCHE, Emanuel a kolektiv. Umělecké památky Čech. Díl 3 (P/Š). Praha: Academia, 1980. 540 s. S. 261. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]